Znaci i simptomi urinarne infekcije

Urinarne infekcije su čest problem i kod žena i kod muškarca svih uzrasta. Važno je da se lečenju pristupi na pravi način, kako se urinarna infekcija ne bi iskomplikovala i dovela do oštećenja bubrega.

 

Urinarne infekcije se mogu razviti veoma brzo, čak i ako su početni simptomi blagi. Tegobe se obično pojačavaju kako se urinarne infekcije šire.

 

Jedan od prvih simptoma je česta potreba za mokrenjem malih količina urina ili osećaj da bešika nakon mokrenja nije do kraja ispražnjena. Svrab ili peckanje prilikom mokrenja takođe su uobičajeni pratioci urinarne infekcije.

 

Krv u urinu znak je da se ozbiljna infekcija već razvila i važno je da hitno potražite medicinsku negu. Ako se ne leče na vreme i na pravi način, urinarne infekcije se mogu proširiti i trajno oštetiti bubrege.

 

Ako naučite kako da prepoznate simptome koji ukazuju na urinarne infekcije, brže ćete reagovati i lakše pronaći odgovarajući tretman neophodan da bi vaše telo ozdravilo.

 

Infekcije urinarnog trakta su češće kod žena nego kod muškaraca. Većina simptoma koji ukazuju na urinarnu infekciju je ista kod oba pola, ali su neki simptomi češći kod žena nego kod muškaraca, i obrnuto.

 

I kod žena i kod muškaraca na urinarne infekcije ukazuju ovi simptomi:

  • Česta potreba za mokrenjem malih količina urina
  • Zamućen ili taman urin
  • Krv u mokraći
  • Neprijatni miris urina
  • Peckanje pri mokrenju
  • Bolovi u predelu karlice ili donjem stomaku
  • Bol u leđima odmah ispod rebara

 

Za oba pola je karakterističan bol u leđima odmah ispod rebara. On ukazuje na infekciju bubrega i treba ga uzeti za ozbiljno. Ako imate bol u bubrezima, groznicu, temperaturu ili mučninu, potražite hitno pomoć lekara da biste sprečili razvoj urinarne infekcije i komplikacije koje ona može izazvati.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top