Ponavljajuće urinarne infekcije

Urolog objašnjava: Zašto se urinarne infekcije ponavljaju?

Urinarne infekcije i pristup lečenju

Bol, peckanje, učestalo mokrenje, bakterije u mokraći, samo su neki od simptoma i znakova urinarne infekcije. Urolog sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine, dr Žarko Dimitrić, objašnjava šta je važno da znamo o urinarnim infekcijama i koji je najpovoljniji pristup lečenju.

Šta treba uraditi kada se javi bol, peckanje, učestalo mokrenje? Kada je potrebno obratiti se lekaru opšte medicine, a kada urologu? Ako se upala mokraćnih kanala i bešike javlja prvi put, dovoljan je pozitivan nalaz urina uz simptome urinarne infekcije. Tretman prema zvaničnom vodiču Evropskog druženja urologa su antibiotici. Ako nema poboljšanja na terapiju ili se upala ponavlja uraditi nalaze: urinokulturu, UZ bubrega i bešike.

Ukoliko je UZ pregled pozitivan, pacijenta je potrebno uputiti urologu, ukoliko je UZ pregled uredan, lečenje treba nastaviti prema nalazu urinokulture. U slučaju ponovljene infekcije koja se dogodila unutar 6 meseci, smatra se da se radi o novoj infekciji i tretira se kao prva infekcija. Nema potrebe za daljim ispitivanjem.

Ukoliko se infekcija javi dva ili više puta unutar  6 meseci, smatra se da se radi o recidivnoj  (ponavljanoj) infekciji i potrebno je pacijenta uputiti specijalisti urologu.

Zbog čega se urinarne infekcije ponavljaju?

Mnoge su studije rađene na tu temu, ali se i danas  traže odgovori na mnoga pitanja. Smatra se da neadekvatna higijena genitalne regije, upotreba neadekvatnih šampona i narušavanje vaginalne PH uz odsustvo korišćenja vaginaleta sa probiotskom vaginalnom florom, predstavlja jedan od razloga. Takodje primećeni su takozvani postkoitalni cistitisi ( infekcije bešike koji nastaju posle odnosa) i učestali recidivi tzv. Honeymoon cistitisi kod mladjih seksualno aktivnih žena.

Kod žena koje su sklone urinarnim infekcijama savetuje se pražnjenje mokraćne bešike pre odnosa, unos tečnosti i hidriranje, korišćenje prezervativa i lubrikanata, prevencija jednom dozom uroantiseptika ili antibiotika. Kod žena u menopauzi usled nedostatka estrogena dolazi do atrofije sluznice vagine usled čega dolazi do lakše migracije bakterija iz uretre u mokraćnu bešiku. Nošenje neadekvatnog donjeg veša, kupanje u hladnim bazenima, preterana upotreba klima uredjaja su takodje faktori koji pospešuju mogućnost infekcije.

Kako se otkrivaju i da li se leče sve urinarne infekcije?

Za dijagnozu infekcije urotrakta moraju biti ispunjena dva uslova: da budu prisutni simptomi  u vidu tegoba sa mokrenjem, peckanja pri mokrenju, bol u donjem  delu stomaka i duž mokraćne cevi i da postoji pozitivan nalaz urina – bakterije u mokraći uz više od 5 leukocita ili pozitivnih nitrita u urinu.

Svako prisustvo bakterija u mokraći ne iziskuje lečenje, posebno kada nema  simptoma, bez obzira na broj izolovanih klica. Izuzetak su: deca sa refluksom (urođena anomalija), trudnice, pacijenti prvih 6 meseci nakon transplantacije bubrega i pacijenti pre svake ozbiljnije operacije urinarnog trakta.

Koja je uloga biljnih preparata u tretmanu urinarnih infekcija?

Mnogobrojne studije i istraživanja sprovedena širom sveta nedvosmisleno pokazuju da biljni preparati ostvaruju pozitivne efekte na urinarne infekcije, pritom nemaju neželjena dejstva i dobro se  podnose. Preporučuje se samostalno kod blažih formi infekcija dok se čeka urinokultura, ili u kombinaciji sa antibioticima kada je prispeo nalaz urinokulture, ili u akutnoj fazi bolesti.

Naturoplex® u svakodnevnoj praksi zauzima važno mesto u urološkom portfoliu svakog lekara. Lično sam u velikom broju slučajeva preporučio Naturoplex® kod blažih formi nekomplikovanih infekcija donjeg urinarnog trakta kod žena, u kombinaciji sa vaginaletama i na ovaj način izbegao upotrebu antibiotika. Takođe, u kombinaciji sa antibioticima Naturoplex® se pokazao kao potpomažući činilac u tretmanu komplikovanih infekcija urinarnog trakta.

dr Žarko Dimitrić,

Urolog sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top