urinarne-infekcije

ZAPALJENJE BEŠIKE – SAVETI UROLOGA

Uvaženi stručnjak, specijalista urologije Dr Đorđe Aleksić objašnjava da li COVID 19 infekcija i zapaljenje mokraćnih kanala imaju veze jedno sa drugim i koliko uspeha imaju biljni preparati u tretmanu ovih infekcija.  

 

Infekcije urinarnog trakta mogu zahvatiti mokraćni kanal (uretrirtis), mokraćnu bešiku (cistitis) ili bubreg (pijelonefritis). Urin kod zdravih ljudi je primarno sterilan (ne sadrži bakterije). Bakterije u urinarni trakt se unose prevashodno iz spoljašnje sredine i dovode do zapaljenja.

 

Najčešći uzročnici zapaljenje mokraćnih kanala i prostate: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis i Staphylococcus saprophyticus.

 

Kliničkim ispitivanjema je dokazano da kod muškaraca sa COVID-19 infekcijom starijih od 50 godina, značajno raste učestalost tegoba u vezi sa mokrenjem, iako u urinokulturi nisu izolovane bakterije. Prva ispitivanja pokazuju da su urinarni putevi zbog prisustva ACE2 receptora moguće mesto vezivanja Korona virusa i da pacijenti sa COVID-19 infekcijom imaju značajno više problema sa mokrenjem u odnosu na period pre pandemije. Ovi podaci nam sugerišu, da bi se pacijenti koji pate od nerazjašnjenih problema u vezi sa mokrenjem trebali testirati na COVID -19 infekciju. Sa druge strane, kod hospitalizovanih pacijenata sa dokazanom COVID-19 infekcijom, u urinu se često detektuje sam korona virus.

 

Zapaljenje mokraćne bešike daje sledeće simptome : učestalo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, kao i promena boje urina ( zamućen ili sukrvičav urin). Ovi znaci mogu biti praćeni bolovima u donjem stomaku i krstima. Povišena temperatura je znak da se infekcija sa mokraćne bešike proširila i na gornje urinarne puteve (ureter, bubreg).

 

Zapaljenje bešike simptomi

Kada pacijenti primete neke od navedenih simptoma i znakova, prvo treba da daju urin na analizu. Nije od presudnog značaja da to bude prvi jutarnji urin , posebno ako su simptomi infekcije izraženi. Nakon datog uzorka urina, pacijenti sa blažom kliničkom slikom mogu odmah primeniti neki od bljnih preparata namenjenih tretmanu urinarnih infekcija, kao što je Naturoplex® , čak i bez prethodne konsultacije sa lekarom. Primena biljnih preparata uz povećan unos tečnosti može značajno ublažiti tegobe, a često mogu biti dovoljni kod ove bolesti. Odluka o definitivnom tretmanu se svakako donosi nakon posete lekaru i uvida u pristigle rezultate urina i urinokulture. U nejasnim situacijama, kao i kod pacijenata sa težom kliničkom slikom, neophodno je da se pacijent odmah obrati lekaru.

 

naturoplex-za-urinarnu-infeksciju

 

Analiza urina je laboratorijska analiza koja može biti gotova za 30 -ak minuta, a često pruža presudne informacije da li je nastupila upala mokraćnih puteva.

 

Lekari znaju da prezultati urina – povećan broj bakterija više od 100.000, povećan broj leukocita, uz pozitivne nitrite i leukocitnu esterazu, je siguran znak da se radi o urinarnoj infekciji. U tim slučajevima se može pristupiti tretiranju i bez čekanja rezultata urinokulture. Na rezultat urinokulture se čeka 48h do 72h od davanja urina. Dok čekamo nalaz urinokulture, od koristi može biti biljni preparat kao što je Naturoplex, jer zahvaljujući svojim sastojcima može sprečiti dalje razbuktavanje infekcije. Dakle, analiza urina nam određuje da li se u datom slučaju radi o urinarnoj infekciji, a urinokultura nam pomaže da odaberemo pravi antibiotik.

 

Zapaljenje bešike – lečenje

Zapaljenje mokraćnih kanala se tretira sa dvostrukim ciljem: prvi je da se eliminiše uzročnik infekcije, a drugi da se ublaže tegobe pacijenta.

 

Efikasan način da eliminišete uzročnike infekcije je davanje odgovarajućeg antibiotika. Upotreba antibiotika sa sobom nosi i niz neželjenih efekata, poput poremećaja normalne crevne i vaginalne flore kod žena, štetnog dejstva na želudac, jetru i ostale organe. Kada se uzročnik efikasno eliminiše antibiotikom, mogu ostati posledice njegovog neželjenog dejstva. Primena biljnih preparata, u slučajevima blaže urinarne infekcije pomažu da Vas brzo oslobode Ešerihije i drugih uzročnika infekcije i da umire simptome već na početku primene.

 

Naturoplex® je biljni preparat, klinički dokazana pomoć kod urinarnih infekcija. Ova jedinstvena biljna formulacija onemogućava razmnožavanje i vezivanje bakterija za sluzokožu urinarnog sistema. Povećanim lučenjem urina i ispiranjem mokraćnih kanala aktivni sastojci iz Naturoplexa® odstranjuju Ešerihiju sa sluzokože i pomažu da se tegobe ublaže već na početku primene.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top