UROLOG OBJAŠNJAVA: Zbog čega se urinarne infekcije ponavljaju?

Uvaženi urolog prof. dr Aleksandar Vuksanović, načelnik polikliničko – dijagnostičkog centra Klinike za urologiju UKCS, odgovara na najčešća pitanja pacijenata koji imaju problem sa upornom Ešerihijom i čestim urinarnim infekcijama.

 

Najčešće infekcije urinarnog trakta su cistitisi ili infekcije mokraćne bešike, koje prate učestali nagon na mokrenje, peckanje i pojačanje bola pri kraju mokrenja, nekada i prisustvo krvi u urinu (hematurija).

 

 

Zbog čega žene imaju češće urinarne infekcije?

Urinarne infekcije su mnogo češće kod žena nego kod muškaraca prevashodno zbog građe. Blizina analnog otvora i vagine, ali i kraći mokraćni kanal su razlog lakšeg prolaska bakterija u urinarni trakt žena. U menopauzi se situacija dodatno „pogoršava“ zbog gubitka estrogena. Dolazi do „suvoće“ vagine i njenog skraćenja, što ima za posledicu dodatno skraćenje mokraćnog kanala. Bakterije se lakše šire i prodiru u urinarni trakt.

 

 

Kada posetiti lekara ako imate urinarnu infekciju?

Urinarnu infekciju pre svega potvrđuju njeni simptomi. Javljanje burnih tegoba zahteva posetu lekaru radi propisivanja najdelotvornije terapije. U slučajevima ponavljanih infekcija trebalo bi uraditi i ultrazvučni pregled, da se isključe drugi uzroci koji mogu uticati na česte pojave infekcija.

Ukoliko su tegobe blage ili pacijenti žele da spreče ponavaljanje infekcija, mogu samostalno da uzmu prirodne, biljne preparate i da povećaju unos tečnosti.

 

 

Šta je asimptomatska urinarna infekcija i da li se leči?

U svakodnevnoj kliničkoj praksi urologa i lekara opšte prakse, čest slučaj su pacijenti koji imaju pozitivnu urinokulturu (u kojoj je izolovan veliki broj bakterija), a koji nemaju tegobe izazvane prisustvom tih bakterija. Ovde govorimo o asimptomatskim urinarnim infekcijama. Osim u slučaju trudnica, asimptomatske bakteriurije ne treba lečiti antibioticima.

 

Nemoguće je predvideti kada može doći do razvoja simptoma u prisustvu bakterija u urinarnom traktu. Međutim, interesantno je da iz prakse vidimo da često do razvoja simptomatske infekcije uopšte i ne dolazi. Urinarni trakt ovakvih pacijenata, po pravilu, nije moguće sterilisati, a davanje antibiotske terapije može stvoriti rezistentne (otporne) bakterije. Zbog toga se neretko dešava da kada se javi urinarna infekcija praćena neprijatnim simptomima i tegobama imamo veliki problem sa lečenjem, jer bakterije koje su postale otporne ne reaguju na terapiju antibioticima.

 

 

Zbog čega se nekim ženama infekcije često ponavljaju?

Razlog je, pre svega, smanjeni lokalni imunitet u bešici. Ove žene imaju nedostatak zaštitnih materija koje oblažu sluzokožu urinarnog sistema i imaju ulogu da spreče vezivanje bakterija. Kod žena koje imaju učestale urinarne infekcije, bakterije (prevashodno Ešerihija) koje uđu u mokraćnu bešiku se, umesto da se izbace pri prvom sledećem mokrenju napolje, vezuju za zid bešike i dovode do nastanka infekcije.

 

 

 

Zbog čega nastaju komplikacije urinarnih infekcija?

Kada se govori o komplikacijama urinarnih infekcija, onda se prvenstveno misli na širenje infekcije na gornji deo urinarnog sistema, odnosno bubrege. Kod muškaraca se urinarna infekcija komplikuje upalom prostate, ili testisa i epididimisa. U tom smislu, pogotovo kod muškaraca, važno je prepoznati simptome u samom početku. Jedan od znakova uznapredovale urinarne infekcije je povišena telesna temperatura, koja je jasan znak da se situacija komplikuje. Kod svih osoba kod kojih postoji povećan rizik od ponavljanja infekcije značajne su preventivne mere.

 

 

Kako da se Ešerihija i druge infekcije ne ponavljaju?

Uvek kada postoji mogućnost da se infekcija ponovo razvije, potrebno je delovati preventivno, kako bi se sprečilo ponovno širenje urinarne infekcije. U takvim slučajevima preporučuje se povećan unos tečnosti i biljni preparati koji imaju za cilj da smanje broj bakterija u urinarnom traktu. Od izuzetnog značaja su istovremena primena mera i prirodnih preparata koji pomažu da se spreči vezivanje bakterija za zid bešike. Na ovaj način smanjuje se mogućnost ponavljanja infekcija.

 

 

 

6 thoughts on “UROLOG OBJAŠNJAVA: Zbog čega se urinarne infekcije ponavljaju?”

 1. Moja mama ima klebsielu u urinarnom traktu I ne pomaze ni jedan antibiotik.
  Posete urologu ne pomazu pa molim za savet. Ima oslabljen imunitet inače.

  1. Dragi Edo,
   Bez detaljnijih informacija i izveštaja lekara ne možemo dati precizan odgovor. Potrebno je da posetite urologa koji će na osnovu pregleda krvne slike, CRP, urina, urinokulture (antibiograma) doneti zaključak o terapiji koja je potrebna i eventualno indikovati dodatnu dijagnostiku (ultrazvuk bešike, cistoskopija itd). Naturoplex se koristi uz preporučeni antibiotik 3×3 tablete 7-15 dana u konsultaciji sa urologom.
   Veliki pozdrav,
   Vaš Naturoplex tim

 2. Dobar dan, na moru sam u Crnoj Gori i sad sam osetila da me boli pri mokrenju, ponela sam D manozinn i popila 1 kesicu nastavicu piti na svaka 4 sata, sta mi jos preporucujete ako mi ne bude bolje ili mozda da idem odma danas kod lekara?

  1. Dobar dan Joke, uvek je savet dosta unosa tečnosti, uvinog čaja i utopljavanje stomaka i donjeg dela leđa. Takođe, izbegavajte unos sokova i gaziranih pića. Topli savet, idite do lekara koji će vam uraditi adekvatan pregled, usmeriti koje analize da odradite i dati adekvatnu terapiju. U slučaju da Vam se to ponavlja i da se skloni čestim upalama savetujemo Vam da krenete sa redovnom primenom Naturoplexa koji će vam pomoći da se na buduim putovanjima ne brinete da li moze da vas zaboli. Za sve što treba tu smo.
   Vaš Naturoplex tim

  1. Draga Marija,

   Savetujemo Vam da se obratite Vašem lekaru kako bi mogao da odradi detaljan pregled i analize.

   Srdačan pozdrav,
   Naturoplex Tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top