Urinarne infekcije tokom leta-dr Aleksandar Spasić

Savet urologa : Urinarne infekcije vrebaju tokom leta – čuvajte se !

Bol, peckanje, učestalo mokrenje, bakterije u urinu, samo su neki od simptoma i znakova urinarne infekcije kod žena. Ove infekcije pogađaju široku populaciju ljudi, naročito sa porastom visokih temperatura tokom leta. Šta je važno da znamo i kako se sa uspehom mogu lečiti otkriva uvaženi urolog, potpukovnik dr Aleksandar Spasić sa Klinike za urologiju VMA.

Urinarne infekcije – šta ih karakteriše?

Urinarne infekcije predstavljaju jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru opšte medicine. Urinarnu infekciju prate tegobe sa mokrenjem, pozitivan nalaz bakterija u mokraći, i povišeni leukociti i nitrati u urinu.

Učestalost raste sa godinama života, i najveća je kod seksualno aktivnih i postmenopauzalnih žena, a smanjuje se u nekim srednjim godinama života. Žene češće oboljevaju od muškaraca, što svakako ima veze sa karakterističnom anatomijom urogenitalnih organa kod žena – kraća i šira mokraćna cev, blizina genitalnog i analnog kanala koga naseljavaju mnoge vrste bakterija, upotreba kozmetičkih preparata i sl.

Tipični simptomi urinarnih infekcija na koje bi trebalo obratiti pažnju?

Klinička slika varira od prisustva bakterija u nalazu urina i urinokulture uz odsustvo tegoba u toku mokrenja, pa sve do teških infekcija bubrega i sepse. Simptomi zavise od dela urinarnog trakta gde infekcija nastaje. Ako se radi o donjem urinarnom traktu, gde je kod žena najčešća upala mokraćne bešike (cistitis), karakteristično je učestalo i bolno mokrenje manjih količina mokraće, osećaj težine u karlici, neretko krvarenje u mokraći, uz neugodan miris urina.

Smatra se da se asimptomatska bakteriurija ne leči, izuzetno kod trudnica i pacijentkinja koje se pripremaju za neke urološke operativne procedure, kod transplantiranih pacijenata i kod dece u slučaju vraćanja urina ka bubrezima. Javlja se kod premenopauzalnih žena i kod žena u sedmoj i osmoj deceniji.

Ko je u riziku od urinarnih infekcija?

Ženski genitalni sistem je prirodno naseljena bakterijama iz završenog dela digestivnog trakta, (debelo crevo). U odredjenim situacijama bakterije se lako šire ka mokraćnoj cevi i bešici. Ukoliko ih mlaz mokraće ne eliminše iz bešike, one se vezuju za sluznicu čime se pokreće proces zapaljenja što dovodi do tegoba.

Žene u menopauzi imaju niži nivo estrogena što slabi odbrambeni mehanizmi koji sprečava naseljavanje bakterija. Promena u bakterijskoj flori vagine je jedan od faktora rizika za infekcije urinarnog sistema kod postmenopauzalnih žena. Cistitis se javlja se kod žena između 18. i 39. godine života. Čest okidač je seksualni odnos i upotreba spermicidnih sredstava.

Zbog čega se urinarne infekcije kod nekih žena stalno ponavljaju?

Postojanje karakterističnih receptora na zidovima mokraćne bešike su najčešći razlog ponavljanja infekcija urotrakta. Oko 25% pacijentkinja će imati ponovljenu infekciju. Zanimljivo je i da je upotreba antibiotika jedan od rizika za ponavljanje infekcija urinarnog sistema. Kod žena, vaginalna bakterijska flora takođe igra ključu ulogu u razvoju infekcija.

Pacijentima sa povremenim epizodama cistitisa predlažem da počnu sa upotrebom biljnog preparata kao što su Naturoplex® tablete. Dodatno, mogu se koristiti neki od čajeva koji se preporučuju kod urinarnih tegoba. Medjutim, ako su tegobe intezivne, treba dati antibiotsku terapiju koja najčešće traje jedan do tri dana, uz upotrebu probiotskih preparata. Pojava ponavljanih nekomplikovanih infekcija koje se i pored biljnih preparata ili antibiotika i dalje održavaju, jesu razlog za posetu izabranom lekaru, a po proceni i urologu. Komplikovane urinarne infekcije su uvek razlog za posetu urologu.

Analiza urina i urinokulture koje pokazuju značajan broj bakterija su najviše korišćene dijagnostičke metode u medicini. Uprkos tome, smatra se da 77% pacijenata sa cistitisom dobija terapiju na osnovu iskustva lekara. Najčešći uzročnik bakterijske urinarne infekcije je E.coli, čak preko 85% slučajeva.

Kako se leče urinarne infekcije?  

Stavovi o terapiji se menjaju i zavise od vodiča dobre kliničke prakse. Kombinovanje antibiotika i biljnih preparata u dužem vremenskom periodu, uz eventualno imunološku terapiju, ili autovakcine često daje dobre rezultate. Osnovi problem je dužina trajanja antibiotske terapije koja ne sme biti kraća, ali ni previše duga jer za posledicu ima najopasniji odgovor bakterija – rezistenciju, tj. otpornost.

Poslednjih godina biljni preparati zauzimaju značajno mesto u  prevenciji i lečenju urinarnih infekcija. Klinički ispitan biljni preparat kao što je Naturoplex® doprinosi umirenju tegoba već na početku primene, doprinosi bržoj eliminaciji E.coli i pomaže da se infekcije ne ponavljaju.

Kako sprečiti urinarne infekcije?

Redovni odlasci kod ginekologa, unos bar 1,5l tečnosti u toku dana, mokrenje nakon odnosa, u stabilnim vezama generalno izbegavati kondom i spermicidna sredstva (uz eventualni neki drugi vid kontracepcije), zatim regulisanje stolice, rešavanje hemoroida, fisure, fistule, apscesa, zapaljenja kože i sl. Ako se epizode infekcije urotrakta javljaju iznova, potrebno je na prvu pojavu simptoma započeti, što je ranije moguće, kućni tretman biljnim preparatom kao što je Naturoplex®.

Korpa
Scroll to Top