Upala mokraćnih kanala i bešike-Zašto ste vi baš rizična grupa?

UPALA MOKRAĆNIH KANALA I BEŠIKE: Zašto ste baš Vi rizična kategorija?

Po čemu se razlikuju žene koje često imaju upalu mokraćnih kanala i bešike, u odnosu na one koje  ih nikada nisu imale?

 

Eminentni stručnjak, nefrolog, prof. dr Nada Dimković, otkriva razloge zbog kojih smo skloni čestim infekcijama mokraćne bešike, kao i načine kako da sebi olakšamo život i sprečimo njihovo uporno ponavljanje.

 

 Upala mokraćnih kanala je najčešća bakterijska infekcija koja zahteva primenu antibiotika. Češće se javljaju kod žena nevezano za godine, materijalno stanje ili nivo obrazovanja. Kratak mokraćni kanal i blizina analnog otvora kod žena omogućava brže i lakše prodiranje bakterija u mokraćnu bešiku. Procenjuje se da oko 60% žena tokom života ima barem jednu epizodu infekcije mokraćnih puteva, kao i da 25 – 40% tih žena nakon određenog perioda ponovo dobije urinarnu infekciju. Infekcije se najčešće javljaju kod žena u doba polne zrelost što se može povezati sa seksualnom aktivnošću, ali i u menopauzi  zbog smanjenog nivoa ženskog polnog hormona estrogena usled čega je sluzokoža mokraćnih kanala i vagine sklonija infekcijama. Kod muškaraca, ove infekcije se redje dogadjaju u mladosti, a češće u kasnijoj životnoj dobi usled rasta prostate ili primene mokraćnog katetera.

 

Kako prepoznati upalu mokraćnih kanala?

Tegobe koje ukazuju na urinarnu infekciju su veoma tipične: bol (često jak), pečenje pri mokrenju, učestalo mokrenje, osećaj nedovoljne ispražnjenosti bešike, mutna mokraća često i sa tragovima krvi, neprijatan miris. Jednostavan pregled mokraće otkriva bela i crvena krvna zrnca i bakterije u mokraći, a urinokultura je važna za ponavljane infekcije, jer ukazuje o kojoj se bakteriji radi i koji lek je za nju pogodan.

 

Najčešće infekcije su u predelu donjih mokraćnih puteva tj. bešike, a mnogo ređe infekcije gornjih puteva – u predelu bubrega. Infekcije se mogu javiti ‘samostalno’ ili mogu nastati kao komplikacija nekih bolesti kao što su kamen, ciste, uvećana prostata, suženje mokraćnih kanala posle zračenja u predelu stomaka, tumora… Infekcije su češće kod obolelih od dijabetesa i od sistemskih bolesti (lupus). Zato je važno da se pre svakog lečenja, pogotovu kod ponavljanih infekcija, osoba javi lekaru koji će sprovesti ispitivanje i isključiti sve druge uzroke koji uzrokuju infekcije mokraćnih puteva.

 

Zbog čega je upala mokraćnih kanala i bešike češća kod nekih žena, a neke žene je nikada nisu imale?

 

Nemali broj žena pati od ponavljanih infekcija urinarnog trakta. One imaju po tri epizode infekcije godišnje, a nekad i češće. Iako uglavnom nemaju ozbiljne posledice po zdravlje i funkciju bubrega, ponavljane infekcije remete kvalitet života i radnu sposobnost. Te žene se ne razlikuju od drugih koje nikada nisu imale urinarne infekcije, sem što su rođenjem dobile neke karakteristike koje ih svrstavaju u rizičnu grupu. Naime, sluzokoža njihovog urinarnog sistema poseduje posebne receptore preko kojih se Ešerihija lako zakači i tu razmnožava. U normalnim uslovima, Ešerihija je, kao i druge crevne bakterije, uvek prisutna u okolini. Žene koje nemaju ove receptore nisu dobri domaćini za nju, ali se kod žena sa ovim specifičnim receptorima Ešerihija kači za sluzokožu i zadržava u urinarnom sistemu, pa se zbog toga i tegobe kod njih češće javljaju. Veoma često, infekcija je prisutna i u vaginalnoj sluzokoži iz istih razloga. Stoga lekar uvek treba da, pored urinokulture, proveri i cervikalni i vaginalni bris jer ginekološka infekcija, ako se ne leči istovremeno kada i urinarna, može poslužiti kao podloga za razvoj ponovne infekcije.

 

Žene sa ponavljanim infekcijama su često depresivne i gube nadu da će im ikada biti bolje, imaju osećaj da su krive za svoje stanje, obilaze lekare i sklone su da se samostalno leče uzimajući sve preparate za koje su čule od nestručnih lica. Žale se da im je poremećen i porodični život, jer i ukućanima smetaju njihove stalne žalbe i tegobe. Česta upotreba antibiotika kod njih dovodi do poremećaja rada želuca i creva, nastanka kolitisa ali i razvoja bakterijske rezistencije. Tako se zatvara začarani krug: sve više antibiotika, sve češća bakterijska rezistencija, sve češće infekcije mokraćnih puteva.

 

 

naturoplex urinarne infekcije

 

 

 

Upala mokraćnih kanala i bešike – tretman

Kada se urinarna  infekcija javi prvi put, kod nekih žena će za lečenje biti dovoljni biljni preparati, a kod nekih se lečenje sprovodi uz kratkotrajnu terapiju (i bez urinokulture) sa uobičajenim izborom antibiotika koji deluju na Ešerihiju, najčešćeg izazivača infekcije. Međutim, kod ponavljanih infekcija, strategija se menja i najpoželjnije je da lečenje vodi nefrolog koji ima iskustvo u toj oblasti.

 

Uvek se savetuje prevencija: nošenje adekvatnog i komotnog veša i garderobe, pažljiva higijena u toaletu, uzimanje dovoljne količine tečnosti pogotovu posle seksualnog odnosa, izbegavanje jako začinjene, kisele i ljute hrane. Sve to pomaže u smanjenju učestalosti infekcija ili čak u eliminaciji istih. Treba znati da je potpuna eliminacija infekcije teška, jer se radi o ženama koje imaju zdravu, ali specifičnu sluzokožu koja ima receptore za pojedine bakterijske vrste i pogoduje naseljavaju bakterija. Stoga su biljni preparati poput Naturoplexa® od velike koristi – ispiraju sluzokožu, ometaju bakterije da se ‘zakače’ na receptore sluzokože  i potpomažu antibioticima u zaceljenju infekcije. Ono što je najvažnije, upotreba biljnih preparata ne ostavlja negativne posledice po zdravlje. Lekar će svakako pratiti  delotvornost i propisati šta je u konkretnom slučaju najkorisnije.

 

Naturoplex®  je dokazano efikasna pomoć kod urinarnih infekcija. Deluje protiv Ešerihije Koli i ostalih bakterija, izazivača urinarnih infekcija na način da ometa njihovo vezivanje za sluzokožu urinarnog trakta. Pojačanim izmokravanjem tečnosti Naturoplex® ispira mokraćne kanale, čime uklanja Ešerihiju sa sluzokože i pomaže da se infekcija ne ponavlja. Ovaj biljni preparat deluje već od 1.dana primene- ističe nefrolog prof. Dr Nada Dimković.

 

Koliko je važna prevencija, govori i podatak da razvoj bakterijske rezistencije iako ozbiljan problem, nije i jedini. Naime, Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije izdala je obaveštenje lekarima u vezi primene antibiotika i lekova koji se inače najčešće koriste za lečenje urinarnih infekcija. Prateći direktivu Evropske agencije za lekove, neki lekovi (na bazi pipemidinske kiseline) su povučeni sa tržišta, dok se najčešći antibiotici (hinoloni) savetuju sa posebnim oprezom zbog ozbiljnih komplikacija na mišićno-koštanom i nervnom sistemu. Tako lečenje postaje još delikatnije i zahteva oprez i iskustvo stručnih lica.

 

Pokazano je da žene koje su opterećene i sklone stresu imaju češće infekcije. Stoga je organizacija života i eliminacija stresa veoma bitna stavka u prevenciji infekcija.

 

Jako je važno poverenje u svog lekara i iskren odnos: pratiti njegov savet i zajedničkim trudom infekcije postaju ređe, a život postaje ponovo sadržajan i lep.

Korpa
Scroll to Top