Stvari koje ne bi trebalo da radite kada imate urinarnu infekciju!

 

Ako ste ikada imali urinarnu infekciju, verovatno znate da je vrlo neprijatna. Prema statistici, jedna od pet žena dobije urinarnu infekciju najmanje jednom u svom životu. Infekcija urinarnog trakta se dešava kada bakterije uđu u vašu bešiku preko uretre i razmnože se, što dovodi do upale urinarnog trakta. Usled toga se javljaju simptomi kao što su česte potrebe za mokrenjem, osećaj pečenja i svraba, bol u donjem stomaku i slično.

 

Da bi se izlečili, a ne pogoršali već postojeće simptome, ili stvorili nove iritacije u urinarnom području. Ovo su saveti šta nikako ne bi trebalo da radite kada imate urinarnu infekciju, i saveti šta bi trebalo da primenjujete.

 

 

1. ČIM PRIMETITE URINIRANU INFEKCIJU, NE ODLAŽITE ODLAZAK LEKARU

 

 

 

Kada simptomi urinarne infekcije napreduju, pokušaj odlaganja lečenja će samo dati infekciji više vremena za širenje. Što više odlažete posetu lekaru, to više rizikujete dalje ozbiljne zdravstvene komplikacije.

 

 

ŠTA DA URADITE:

 

Uvek je bolje preduprediti ozbiljnije infekcije. Umesto da čekate, posetite urologa čim uočite bilo kakve znake urinarne infekcije.

 

 

 

2. NE PREKIDAJTE PREPISANU TERAPIJU!

 

 

Bilo da je vaša terapija tri, sedam ili deset dana, ispoštujte je do kraja. Različite kliničke studije se rade kako bi utvrdile koliko dugo svaki lek treba da bude u vašem organizmu kako bi se u potpunosti eliminisala infekcija. Dakle, iako je vrlo verovatno da ćete početi da se osećate bolje nakon jednog ili dva dana uzimanja lekova, to ne znači da su lekovi završili svoj posao. Ako prebrzo prekinete lečenje, vi ćete samo umnožiti bakterije, što znači da infekcija više neće reagovati na lek, čineći lekove koje uzimate beskorisnim.

 

 

ŠTA DA URADITE:

 

Uzmite lekove u vremenskom periodu kako vam je rečeno i prepisano. Imate naviku da zaboravite da popijete pilulu? Podesite alarm na telefonu.

 

 

3. NE ŠKRTARITE NA UNOSU VODE, NAROČITO KAD IMATE URINARNU INFEKCIJU!

 

 

Česte posete toaletu, koje su uz to vrlo neprijatne i bolne mogu učiniti da dvaput razmislite o pojačanom uzimanju vode, ali lišavanje vode zadržava bakterije duže u vašem telu. Kada smo dobro hidrirani, voda dobro očisti zidove urinarnog trakta. Ne piti dovoljno vode, takođe može smanjiti mogućnost da vaši lekovi dođu tamo gde je potrebno, jer moraju imati dobar prodor u bubrege i bešiku.

 

ŠTA DA URADITE:

 

Dobro se hidrirajte. Imajte na umu da će voda takođe pomoći da se izbace toksini iz vašeg urinarnog trakta i doneti vam olakšanje simptoma, ali sama voda neće ukloniti vašu urinarnu infekciju. Za to je zadužena vaša terapija.

 

 

4. NE KONZUMIRAJTE NIŠTA ŠTO BI POGORŠALO SIMPTOME URINARNE INFEKCIJE!

 

 

Samo zato što bi trebalo da pijete više vode, ne znači da je dobra ideja da unosite bilo koju tečnost. Urolozi sugerišu da izbegavate hranu i piće za koje je poznato da na neki način iritiraju bešiku, uključujući kafu, alkohol, soda vodu, kiselo voće, začinjene namirnice i veštačke zaslađivače.

 

 

ŠTA DA URADITE:

 

Odlučite se za prirodni napitak od brusnice. Brusnica efikasno pomaže da se spreči prijanjanje štetnih bakterija za zidove urinarnog trakta, i onda one nemaju mogućnost da se nasele i izazovu urinarnu infekciju.

 

 

5. NE ZADRŽAVAJTE URIN!

 

 

Trčanje u kupatilo svakih pet minuta nije ni zabavno ni praktično, pogotovo kada se radi o javnim kupatilima. Međutim, ako imate običaj da zadržavate urin, možete imati dodatnih problema. Kada se uzdržavate od mokrenja, vi takođe zadržavate sve one bakterije koje plutaju u vašoj bešici – suprotno od onoga što biste trebali učiniti ako se nadate brzom oporavku od urinarne infekcije.

 

 

ŠTA DA URADITE:

 

Ako morate ići u kupatilo, idite, i to što češće. Ne morate provesti baš ceo dan tamo, ali ne zadržavajte protok mokraće jer ona čisti vaše urinarne puteve.

 

 

6. BUDITE OPREZNI ŠTO SE TIČE SEKSA ZA VREME URINARNE INFEKCIJE!

 

 

 

Seks za vreme urinarne infekcije može teoretski potisnuti bakterije iz polnog organa natrag u bešiku, izazivajući novu infekciju. U najboljem slučaju, najbolje je uzdržati se od seksualne aktivnosti tokom urinarne infekcije kako bi se uspešno izlečila.

 

ŠTA DA URADITE:

 

Dok urolozi obično savetuju na uzdržavanje od seksa dok se infekcija urinarnog trakta ne očisti, i simptomi ne nestanu, to ne znači da je seks u potpunosti zabranjen. Procenite sami kada ste spremni za odnose, ali svakako ne preterujte.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top