Šta kada učestalo i bolno mokrenje, osećaj peckanja i pritisak u predelu bešike izazove Ešerihija koli?

Ešerihija koli i pristup u lečenju urinarnih infekcija

Letnji period nosi dodatni rizik za nastanak urinarnih infekcija usled plivanja u bazenu ili moru, gde higijenske prilike često nisu adekvatne. Urolog Dr Đorđe Aleksić otkriva  koji je najbolji pristup u lečenju urinarnih infekcija i uporne Ešerihije.

Infekcija mokraćnih puteva je opšti naziv za prisustvo mikroorganizama u prethodno sterilnom urinu. Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije:  Escherichia coliKlebsiella pneumoniaeProteus mirabilisEnterococcus faecalis i Staphylococcus saprophyticus. To su bakterije koje su normalni stanovnici creva, dok su za urinarni trakt patogene i dovode do infekcije.

Letnji period nosi dodatni rizik za nastanak urinarnih infekcija usled plivanja u bazenu ili moru, gde higijenske prilike često nisu adekvatne. Duži boravak u mokrom kupaćem kostimu kao i kupanje u hladnoj reci, bazenu ili moru, značajno povećava rizik od nastanka urinarne infekcije, posebno kod osetljivih osoba. Usled visokih temperatura, leti se gubi veća količina tečnosti znojenjem, što uz nedovoljan unos dovodi do dehidratacije i smanjene diureze (mokrenja). U ovim okolnostima urinarni putevi se slabo ispiraju što značajno povećava rizik za ulazak i zadržavanje bakterija. Vreme potrebno da se znaci i simptomi urinarne infekcije razviju je često manje od 24h, što na letovanju garantuje odlazak kod lekara, a to je nešto što najmanje želimo.

Tipični simptomi i znaci urinarne infekcije su: učestalo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, kao i promena boje urina (zamućen ili sukrvičav urin). Ovi znaci mogu biti praćeni bolovima u donjem delu stomaku i krstima. Povišena temperatura je znak da se infekcija sa mokraćne bešike proširila i na gornje delove urinarnog sistema (ureter, bubreg).

Ko je u riziku od nastanka urinarnih infekcija i zašto?

Žene su u četiri puta većem riziku za nastanak urinarnih infekcija u odnosu na muškarce. Oko 50 % žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju, dok čak 30%  žena ima ponavljane urinarne infekcije. Osnovni razlog je razlika u anatomskoj građi urinarnog sistema  žena i muškaraca. Mokraćna cev (uretra) kod žena je dužine 3 cm do 5 cm i znatno bliža analnom otvoru, dok je kod muškaraca, dužine oko 20 cm i udaljenija je od anusa. Put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike je kod žena dosta kraći, pa je i rizik od razvoja urinarne infekcije znatno veći.

Zašto se kod nekih žena Ešerihija koli stalno ponavlja?

Neke žene su sklonije ponavljanim urinarnim infekcijama iz više razloga:

 • genetska predispozicija: postojanje većeg proja receptora na površini ćelija sluznice mokraćne bešike povećava šansu za vezivanje bakterija, a samim tim i za razvoj infekcije
 • upotreba spermicidnih sredstava i dijafragme
 • nedavna upotreba antibiotika, što dovodi do poremećaja vaginalne flore (mikrobioma vagine)
 • menopauza i nedostatak estrogena
 • neregulisana šećerna bolest
 • nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike
 • partneri sa infekcijom

Koji je najbolji pristup lečenju urinarnih infekcija?

Kada se pojave znaci urinarne infekcije, prvo treba dati urin na analizu. Na osnovu mikroskopskog nalaza urina može se brzo i lako utvrditi postojanje urinarne infekcije kao i njen stepen. U zavisnosti od nalaza urina i težine kliničke slike donosi se odluka o načinu lečenja, od povećanog unosa tečnosti i davanja biljnih preparata, pa sve do momentalnog započinjanja antibiotske terapije. Kada stigne nalaz urinokulture ( obično nakon 48h), moguće je promeniti antibiotik ukoliko prvobitno nije dat odgovarajući po antibiogramu.

Kako sprečiti ponavljanje uporne infekcije koje izaziva Ešerihija koli?

 • povećan unos tečnosti u toku dana. Količina zavisi od fizičke aktivnosti i klimatskih uslova, a svakako ne manja od 2 do 3 litre dnevno
 • redovno mokrenje, bez odlaganja odlaska u toalet
 • zakišeljavanje urina unosom vitamina C i soka od brusnice
 • redovna stolica i lečenje zatvora
 • brisanje potezom od napred ka pozadi nakon obavljanja fizioloških potreba

Biljni preparati – uloga i značaj

Blage nekomplikovane urinarne infekcije se mogu tretirati i biljnim preparatima kao što je Naturoplex®. Terapija većine blažih urinarnih infekcija može se započeti Naturoplex® tabletama, a potom bi se u zavisnosti od težine kliničke slike, laboratorijskih nalaza urina i početnog odgovora na terapiju, ukoliko je potrebno, mogla nastaviti u kombinaciji sa antibioticima.

naturoplex-za-urinarnu-infeksciju

Naturoplex® je preparat koji u sebi sadrži 5  vrsta biljaka koje udruženo deluju protiv Ešerihije i drugih bakterija i utiču na bol već na početku primene. Ovaj preparat jedinstvenog sastava ometa vezivanje bakterija za sluznicu mokraćnih puteva i povećava lučenje urina čime se urinarni putevi dodatno ispiraju. Naturoplex® doprinosi otpornosti pacijenata sa infekcijom, što ima važnu ulogu u smanjenju verovatnoće za ponovnu pojavu urinarne infekcije.

Saveti za žene sklone infekciji Ešerihijom koli:

 • Istuširajte se uvek pre i posle plivanja u javnim bazenima
 • Izbegavajte sedenje na ivicama bazena, naročito ako je drvena podloga
 • Pravite česte pauze za odlazak u toalet tokom putovanja
 • Unosite dovoljno tečnosti
 • Presvlačite mokar kupaći kostim
 • Izbegavajte kupanje u hladnom moru ili reci

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top