Šta da jedete i pijete za vreme urinarne infekcije?

Urinarne infekcije su češće kod žena

Ako želite da vidite kako izgleda iskrena uznemirenost, onda recite “urinarna infekcija” grupi žena, ili bilo kojoj ženi, jer, iako i muškarci mogu imati infekcije urinarnog trakta, one se najčešće dijagnostikuju kod žena. Statistički je dokazano da svaka žena ima više od jedne urinarne infekcije tokom svog života. Bolni i neprijatni simptomi infekcija urinarnog trakta se utisnu u um osoba koje su ih doživele, i uvek postoji strah njihovog od ponovnog javljanja.

Urinarne infekcije se javljaju kada bakterije dospeju u urinarni sistem, preko mokraćnog kanala, i počnu da se umnožavaju u mokraćnoj bešici.

 

Simptomi urinarne infekcije

 

 

Simptomi urinarne infekcije uključuju konstantnu potrebu za mokrenjem, pulsirajuće senzacije pri mokrenju, izbacivanje male količine urina, koji može biti mutan, svetlo ružičaste ili crvene boje, (što je znak da postoji krv u urinu). Može se javiti neprijatan miris urina i bol u predelu donjeg stomaka.

Postoji mnogo načina da se urinarna infekcija razvije. Za lečenje infekcije se često koriste antibiotici pa organizam vremenom može postati rezistentan (otporan na njihovo dejstvo).

Zbog toga se sve češće, u zavisnosti od težine simptoma urinarne infekcije, savetuje da se uz antibiotike ili kao samostalna terapija koriste prirodni preparati. Važno je obratiti posebnu pažnju na ishranu tokom urinarne infekcije, jer ono šta jedete i pijete za to vreme znatno može pomoći, kao i odmoći, lečenju infekcije.

 

 

Namirnice koje pospešuju izlečenje urinarne infekcije

 

Ovo su namirnice čijim konzumiranjem možete da pomognete da se urinarna infekcija što pre izleči:

 

 

Voda

 

 

Najbolji način da uklonite urinarnu infekciju iz vašeg sistema, pored redovne terapije, je unos veće količine tečnosti, da bi se bakterije što pre izbacile. Voda je najbolja opcija za uklanjanje uzročnika urinarne infekcije, i ne sadrži ništa što nadražuje vaše urinarne kanale.

Preporučuje se da popijete 6 do 8 čaša vode dnevno, tj. oko minimum 1,5 do 2 litra, po potrebi i više, kako bi bili sigurni da vaše telo ispira štetne bakterije, – koje se nalaze u urinarnom traktu, za vreme infekcije.

 

 

Sok od brusnice

 

 

Sok od brusnice je jedan od najdelotvornijih napitaka kada imate urinarnu infekciju. Smatra se da izuzetno pomaže sprečavanju širenja bakterije.

Brojna straživanja su pokazala da brusnica sadrži supstance koje sprečavaju bakterije koje izazivaju urinarnu infekciju da se “zalepe” za zidove urinarnog trakta.

 

 

Probiotici

 

 

Kada imate urinarnu infekciju i korisitite terapiju, preporučuju se i probiotici. Probiotici mogu pomoći u balansiranju „loših“ bakterija, a istovremeno ublažiti simptome koji se javljaju i kod urinarnih infekcija.

Uvek je najbolje uzimati probiotske preparate u kojima postoji tačno defiisan broj dobrih probiotskih kultura jer samo jedna kapsula dnevno može pomći da se uspostavi balans.

Upotreba jogurta koji sadrže probiotske kulture neće biti od prevelike pomoći, ali neće vam ni odmoći. Važno je da znate da možete koristiti jogurte kao što su grčki jogurt ili kefir, a trea da izbegavate voćne jogurte, zbog dodatog šećera.

 

 

Beli luk

 

 

Beli luk predstavlja prirodan antibiotik koji sadrži supstance koje eliminišu bakterije, uključujući i one koje uzrokuju urinarnu infekciju.

Možete konzumirati i sirov, oljušten beli luk, a možete probati i da napravite čaj od belog luka. Oljuštite i izgnječite čen belog luka, i spustite ga u provrelu vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što popijete. Ukus ovog napitka možda neće biti najlepši, ali je svakako izuzetno zdrav i delotvoran.

 

Lekari takođe savetuju da bi takođe trebalo da izbegavate i određenu hranu i piće. Citrusni sokovi, sok od paradajza, kafa i alkohol mogu učiniti mokrenje bolnijim. Takođe treba izbegavati bilo kakvu jako začinjenu hranu, kiselo voće i čokoladu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top