Savet urologa: Rešite se urinarnih infekcija!

Urinarne infekcije predstavljaju čest zdravstveni problem, ali uz odgovarajuće znanje i brzu reakciju, moguće ih je uspešno prepoznati i lečiti.

Uvaženi urolog prof. dr Zoran Džamić, Direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, objašnjava šta je sve važno da znamo o urinarnim infekcijama i koji je najbolji pristup tretmanu.

Šta su urinarne infekcije?

Urinarne infekcije predstavljaju stanja koja nastaju kada bakterije ili drugi uzročnici kolonizuju urinarni trakt. Izazivači urinarnih infekcija, bakterije Ešerihija koli, Klebsiela, Bacilus Proteus, ali i Hlamidija, Mikoplazma i Ureaplazma, mogu biti i uzročnici steriliteta kod muške i ženske populacije. Iz tog razloga mora se obratiti pažnja na bakterijske uzročnike infekcije i sprovesti adekvatne mere.

Rizik od nastanka urinarnih infekcija je veći kod žena. Dužina ženske uretre (mokraćnog kanala) je vrlo kratka, 2 do 4 centimetra, i za razliku od muškaraca čija dužina uretre iznosi 14 do 16 centimetara, kod žena bakterije iz spoljašnje sredine lakše dolaze u kontakt sa mokraćnom bešikom i izazivaju infekciju. Rizik od infekcije zavisi od čistoće vode u kojoj se kupamo, kao i od imunološkog statusa osobe, ali i faze menstrualnog ciklusa, jer je tada osetljivost organizma veća, pa se pojačava prijemčivost bakterija za sluzokožu, a već prisutne bakterije se ponovno aktiviraju, što povećava rizik od nastanka infekcije.

Učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, pojava krvi u urinu, neodložni nagon za mokrenjem najčešći su simptomi urinarnih infekcija. Ako se uz ove simptome javi povišena temperatura, znak je da se infekcija iskomplikovala i da zahteva posebnu pozornost lekara urologa.

Kako se otkrivaju urinarne infekcije?

Dijagnostika urinarnih infekcija se postavlja jednostavno i počinje se anamnezom (razgovor sa pacijentom) i analizom urina u laboratoriji. Da bismo dokazali urinarnu infekciju, potrebno je uraditi i urinokulturu, koja pokazuje visoku koncetraciju određenih mikroorganizama, najčešće Ešerihije, ali i drugih bakterija. Međutim, kod nekomplikovanih urinarnih infekcija vrlo često se terapija propisuje empirijski (po iskustvu lekara), jer na rezultate urinokulture treba čekati određeno vreme, nekoliko dana.

Kako se urinarne infekcije tretiraju?

Kada dođe pacijent sa urinarnom infekcijom, cilj nam je da brzo reagujemo, suzbijemo infekciju i otklonimo simptome. Nekomplikovane urinarne infekcije tretiraju se standardnim antibioticima, a poslednjih godina u tretmanu urinarnih infekcija mesto zauzimaju i biljni preparati.

Zbog svojih aktivnih sastojaka biljne preparate kao što je Naturoplex® možemo dati kod blagih početnih simptoma infekcije, ili ih možemo preporučiti u kombinaciji sa antibiotikom. Takođe, dajemo ih i na duže staze, jer mogu doprineti smanjenju ponavljanja infekcija. U tretmanu urinarnih infekcija primenjuje se i hidratacija blagotvornim čajevima, koja dovodi do mehaničkog oslobađanja bakterija iz urinarnog trakta.

Saveti za prevenciju infekcija mokraćne bešike:

Potrebno je uzimati veće količine tečnosti, vode  i čajeva, kako bi se mokraćni kanali čistili i ispirali od povećanog broja bakterija. Neophodno je redovno održavanje lične higijene, kao i pravilno brisanje nakon toaleta (od mokraćnog kanala ka anusu). Potrebno je izbegavati korišćenje jako parfemisanih gelova za tuširanje, spermicida, i nositi veš od prirodnih materijala. Od koristi u apoteci uvek može biti biljni preparat za urinarne infekcije, za brzu pomoć.

Prof. dr Zoran Džamić, urolog

direktor Klinike za urologiju

Univerzitetski klinički centar Srbije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top