Ne dozvolite da vam urinarna infekcija uništi odmor!

Neprijatan bol u donjem delu stomaka, konstantna potreba za mokrenjem i peckanje pri odlasku u toalet mogu vam uništiti odmor koji ste nestrpljivo čekali. Ne dozvolite da vam bakterijska upala bešike i urinarnog trakta upropasti priliku da se zasluženo odmorite!

 

Klinička ispitivanja pokazala su da čak svaka druga žena ima problema sa upalom bešike, odnosno upornim urinarnim infekcijama tokom života. Sa pojavom toplijeg vremena javljaju se i infekcije koje je ponekad zaista teško umiriti. Urinarnu infekciju najčešće izazivaju bakterije kao što su Escherichia coli, Baccilus proteus, Staphylococcus aureus, Streptococcus, ali i gljivica Candida albicans.

 

 

Do upale dolazi kad neka od navedenih bakterija iz debelog creva dospe u urinarni trakt. Infekcija se javlja usled pada imunog sistema, naglih promena mesta boravka (iz toplog u hladan ambijent i obratno), ali i usled čestih seksualnih odnosa, nedovoljno lične higijene, nošenja tesne i sintetičke garderobe, naročito donjeg veša, i drugih faktora.

 

Ono što upala mokraćnih kanala donosi sa sobom jeste bol u donjem predelu stomaka, ali i leđa, peckanje pri mokrenju, čak i pojava krvi u urinu. Da biste izbegli ove ne tako prijatne simptome, pročitajte savete koje slede i koji će vam garantovano pomoći u sprečavanju infekcije, ali i u prevenciji protiv njenog javljanja.

 

 

Pijte dosta tečnosti!

 

Nezavisno od toga da li imate problema sa urinarnom infekcijom, neizostavno je ponoviti koliko je važan unos tečnosti tokom dana. Potrebno je obezbediti dovoljno vode ćelijama u organizmu, radi nesmetanog obavljanja mikroprocesa i normalnog funkcionisanja celog organizma. Svaki nedostatak tečnosti vodi ka usporenom metabolizmu i dehidriranosti. Izbegnite to i pijte dovoljno vode dnevno.

 

Poznato je blagotvorno dejstvo brusnice kada je su pitanju prevencija i lečenje upale bešike. Kao preventivu možete uvesti dnevnu rutinu konzumiranja napitka od brusnice nezavisno od upalnog procesa. Čaj ili sok od brusnice sprečiće bakterije da se zalepe na zidove bešike i na taj način izazovu upalni proces.

 

Prirodni preparati protiv urinarnih infekcija

 

 

 

Jedan od pouzdanih saveznika u borbi protiv upornih infekcija i njihovog povratka su prirodni preparati, poput kapsula brusnice, koji smiruju upalu i smanjuju rizik od ponovnog vraćanja infekcije. Ne samo što će umiriti neprijatne simptome već će i pojačati imunitet sluzokože urinarnog trakta.

 

Vodite računa o garderobi koju nosite!

 

 

 

Nemojte čekati da se mokar kupaći kostim suši na vama, jer na taj način povećavate rizik od nastanka upalnog procesa. Bilo da idete u tropske krajeve na odmor ili se kupate u bazenu ili spa centru, uvek sa sobom nosite jedan rezervni kupaći kostim. Takođe, kada birate donji veš, izbegavajte da na dnevnom nivou nosite tesan veš koji je napravljen od sintetičkih materijala, jer je on podložan brzom razvoju bakterija.

 

Važnost lične higijene

 

 

 

Za pranje intimnih delova koristite nežne i blage kupke i sapune namenjene tom području ili samo vodu! Korišćenje agresivnih kupki prepunih parfema mogu narušiti prirodnu kiselost intimnog područja i biti jedan od okidača za nastanak urinarne infekcije. Nakon seksualnog odnosa bi trebalo urinirati, kako biste izbacili bakterije koje bi mogle ući u urinarni trakt i izazvati upalu.

 

Nemojte zadržavati urin!

 

 

 

Čim osetite potrebu, ispraznite svoju bešiku. Zadržavanjem urina koji je sačinjen od niza bakterija izdvojenih od strane tela, samo pojačavate šansu za javljanjem infekcije, i smanjujete odbrambeni sistem sluzokože urinarnih puteva.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top