Urinarne infekcije kod žena tokom leta

Urinarne infekcije kod žena je jedan od češćih zdravstvenih problema i najčešća infekcija, iako nisu pošteđeni ni muškarci ni deca.

„Preporuka i za žene i za muškarce za leto pred nama je da menjuju svoj kupaći kostim, tuširanje (higijena uro-genitalne regije), podešavanje klima uređaja na optimalnu temperaturu, jer preterano hladan vazduh u stanu ili kolima dovodi do upale prostate ili testisa kod muškaraca, kod žena mokraćne bešike“, samo su neki od saveta uvažene dr Slađane Kovačević, urologa i načelnika odeljenja urologije Opšte bolnice u Pančevu.

Pojačan rizik od toga da se pojavi urinarna infekcija imaju osobe koje se suočavaju sa padom imuniteta, zatim oni koji nedovoljno unose tečnost, koji pate od dijabetesa, imaju pesak ili kamen u bubregu, uvećanu prostatu, urođene anomalije, a infekciju mogu uzrokovati i seksualni odnosi i neadekvatna lična higijena, kupanje u nehigijenskim prilikama, bazenima i rekama, kao i hladnom moru, zloupotreba antibiotika koja narušava prirodnu floru, promiskuitet.

U čak 90% slučajeva, uzrok urinarnih infekcija su bakterije, od kojih je najčešća Escherichia Coli (E. Coli).

Urinarne infekcije kod žena

Na značaj urinarnih infekcija ukazuje podatak da na globalnom nivou imamo 8 miliona poseta lekaru svake godine. Urinarna infekcija može zahvatiti gornji urinarni trakt- bubrege i uretere ili donji urinarni trakt – bešiku, uretru, prostatu i testise kod muškaraca. Najčešće se javljaju kao cistitisi – upale mokraćne bešike i uretritisi – upale mokraćnog kanala, a ređe kao pijelonefritisi – upale bubrega.

Ovog puta ćemo više pričati o urinarnim infekcijama kod žena, jer žene češće imaju taj problem.

Seksualno aktivne žene imaju češće infekcije u odnosu na neaktivne. Određeni tip kontracepcije – spermicidna sredstva i dijafragme takođe mogu povećati rizik za nastanak infekcije.

Žene u menopauzi zbog pada nivoa estrogena, kao i promena koje nastaju na sluznici urogenitalnog trakta su podložnije infekciji.

Faktor rizika  jesu i spuštanje bešike i materice tokom godina usled slabljenja mišića karličnog dna, nakon trudnoće, porođaja, zbog gojaznosti. Isti faktori rizika mogu dovesti i do inkontinencije- nevoljnog gubitka urina zbog čega žena nosi dnevni, ili menstrualni uložak koji je natopljen urinom, te je infekcija urotrakta neminovna.

Simptomi i dijagnoza urinarne infekcije kod žena

SIMPTOMI: učestalo i bolno mokrenje, osećaj peckanja u mokraćnom kanalu, pritisak i napetost u predelu bešike ili donjeg dela trbuha, hitni pozivi, otežano mokrenje, nevoljni gubitak urina – simptomi su da je nastupila infekcija mokraćne bešike. Urin može biti neprijatnog mirisa, zamućenog izgleda, sa prisustvom krvi. Ukoliko se infekcija proširi na bubrege, može se javiti i bol u slabinskom delu ledja, povišena temperatura, mučnina, malaksalost, povraćanje, groznica.

Pojava krvi u urinu, naročito bez bolova, može ukazati na neke druge bolesti urotrakta, pa se pacijent obavezno upućuje urologu radi dodatne dijagnostike. Krv u mokraći praćena bolom je očekivana kod upale mokraćne bešike.

DIJAGNOZA: dijagnostika urinarnih infekcija postavlja se jednostavno i počinje se anamnezom (razgovor sa pacijentom) i analizom urina u laboratoriji. Kod sumnje na infekciju ne mora se uzeti prvi jutarnji urin. Pre svega bitno je pravilno uzeti materijal. Nakon toalete genitalne regije u sterilnu bočicu daje se uzorak srednjeg mlaza urina i dostavlja u laboratoriju. Ukoliko je potreban duži transport neophodno je čuvanje u frižideru.

Lečenje urinarnih infekcija 

SAVET: ukoliko dobijete simptome koji podsećaju na urinarnu infekciju tokom noći, kao što su bol tokom mokrenja ili iznenadni, jak i učestali nagon na mokrenje, nemojte uzimati antibiotik! Velikom broju pacijenata će pomoći analgetik i povećan unos tečnosti, a od koristi mogu biti i biljni preparati poput Naturoplexa®, koji može pomoći da se spreči dalje razbuktavanje infekcije i brzo umire tegobe. Ukoliko je moguće, analizu urina treba uraditi pre započinjanja terapije i javiti se svom urologu.

naturoplex-za-urinarnu-infeksciju

LEČENJE: zavisi od vrste uzročnika, ali i jačine simptoma i ozbiljnosti infekcije, a najčešće traje 3-10 dana. Dužinu lečenja i vrstu antibiotika odredjuje urolog ili nadležni lekar. Ne postoji najbolji ili najjači antibiotik za urinarnu infekciju, lek  se bira empirijski ili prema osetljivosti bakterije, a na osnovu urinokulture sa antibiogramom. Takođe, ne zahteva svako prisustvo bakterija u urinu lečenje. U poslednjih nekoliko godina, biljni preparati zauzimaju važnu ulogu u tretmanu urinarnih infekcija i mogu se koristiti samostalno kod blagih urinarnih infekcija, ili u kombinaciji sa antibioticima.

Ukoliko su simptomi urinarne infekcije izraženi i eventualno potvrđeni u laboratoriji, kada dobijete antibiotik od lekara, pre svega poštujete propisani protokol doziranja leka i vremena uzimanja. Poželjno je smanjenje fizičke aktivnosti i povećanje unosa vode. Probiotik uzimati razdvojeno od antibiotika minimum 3 sata, osim probiotika Bulardi® koji se može uzeti istovremeno sa antibiotikom. Intimni odnosi nisu preporučljivi tokom trajanja infekcije, kao i intezivno treniranje i zamaranje.

SAVETI za prevenciju infekcija mokraćne bešike:

-uzimanje veće količine tečnosti- voda (NE bazna!) i čajevi da bi se mokraćni kanali čistili i ispirali od povećanog broja bakterija

-redovne održavanje lične higijene, pravilno brisanje nakon toaleta (od mokraćnog kanala ka anusu ! NE obrnuto)

-nošenje veša od prirodnih materijala

-kod žena u menopauzi korišćenje estrogenskih krema prema savetu ginekologa ili urologa

-kod žena sa inkontinencijom rešavanje problema operacijom  ili lekovima da se isključi mokar uložak koji je pun urina

– izbegavati korišćenje jako parfemisanih gelova za tuširanje, spermicida, kao i lubrikanata koji nisu na bazi vode

– upotreba probiotika ili vaginalni probiotici (oralna upotreba ili u obliku vaginaleta, gela) za podizanje lokalnog imuniteta

– biljni  preparat za infekcije urinarnog sistema (za lečenje i preventivu)

Urinarne infekcije kod žena tokom leta

Preporuka za leto koje nam dolazi je, i za žene i muškarce, da menjuju svoj kupaći kostim nakon kupanja u morima, bazenima i rekama, tuširanje (higijena uro-genitalne regije), podešavanje klima uređaja na optimalnu temperaturu, jer preterano hladan vazduh u stanu ili kolima dovodi do upale prostate ili testisa kod muškaraca, kod žena mokraćne bešike.

Savet je i da svaka lična apoteka sadrži bijni preparat za urinarne infekcije i da se otpočne sa njegovom primenom 1. dana od pojave simptoma. Za slučaj upornih infekcija- obratite se svom urologu radi saveta i daljeg lečenja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top