Koliko je vaše donje rublje bitno za sprečavanje urinarnih infekcija?

Infekcije urinarnog trakta se javljaju kada štetne bakterije (kao što je recimo E.coli), dospeju u mokraćni kanal i umnože se. Bakterije se mogu pojaviti ako donje rublje ne menjate redovno, ako nosite veš od sintetičkih materijala poput likre ili najlona.

Evo kako materijal i kroj donjeg rublja utiču na zdravlje vaše intimne regije i omogućava razvoj urinarne infekcije:

 

Tange

Ukoliko se desi da bakterija Ešerihija koli, koja je najčešća bakterija u debelom crevu , i ona ostane na zadnjem delu tkanine vaših tanga gaćica. Sve što je potrebno je da budete podložni infekciji i da se parče tkanine se pomeri jedan ili dva centimetra. To parčence veša može doneti bakterije kolona u vašu genitalnu zonu ili uretru. Ako baš obožavate ovaj deo donjeg veša barem se odlučite za pamučne tange, nosite ih kraće vreme i izbegavajte da ih nosite tokom fizičke aktivnosti, jer imaju tendenciju da se pomeraju.

 

Likra, najlon, čipka i poliester

Ove sintetičke tkanine su vaši lažni prijatelji. Ovi materijali ne “dišu” i zadržavaju genitalnu zonu toplom i vlažnom, a to su savršeni uslovi za bakterije koje izazivaju urinarne infekcije. Pamučni pokrivači na sintetičkim tkaninama nisu dovoljni, s obzirom na to da će i dalje zadržavati vlagu i bakterije unutar gaćica. Ne sugerišemo da bacite vaše seksi donje rublje, ali imajte na umu da je dizajnirano da se nosi ograničeno vreme, a ne po ceo dan.

 

 

Steznici, korseti, body majice od veštačkih materijala

Čvrsta odeća koja ima funkciju da vas “utegne” može indirektno prouzrokovati urinarnu infekciju. Samo oblačenje steznika može izazvati torturu (setite se Bridget Jones), zbog čega ćete manje koristiti kupatilo i verovatno zadržavati urin duže vreme. Pored toga, postoji i efekat sintetičke tkanine koja se ne razdvaja od kože. Ako praktikujete da nosite ove odevne predmete, pobrinite se da često idete u toalet, kao i da ove odevne predmete ne nosite tako često i da ih obavezno operete posle svake upotrebe.

 

 

Oprema za trening

Ako ste skloni pojačanom znojenju, a vaša trening oprema zadržava vlagu, to može dovesti do rizika od urinarne infekcije jer je vlaga povoljno okruženje za bakterije. Šta god da nosite kada imate svoj trening, samo se uverite da se redovno tuširate, perete opremu i obučete čist veš posle svakog treninga.

 

 

Antibakterijsko donje rublje

Možda još niste čuli za njega, ali na tržištu ono itekako postoji. Napravljeno je od tekstila sa antimikrobnim svojstvima koji sprečavaju neprijatne mirise. U najvećem broju slučajeva kod ovog rublja, antimikrobni efekat često dolazi od srebra ili nano čestica srebra. Međutim, izloženost srebru može narušiti prirodnu bakterijsku ravnotežu vašeg tela. Naravno, izbor je vaš, ali nismo u potpunosti sigurni koliko vam je ovo donje rublje potrebno.

 

 

Pamučno donje rublje

Ovo je apsolutni pobednik među donjim rubljem: prirodan, prozračan, pristupačan materijal, PAMUK! Pamuk u potpunosti upija vlagu sa vaše kože. Kada se genitalna zona održava suvom, bakterije će se manje razvijati, što smanjuje rizik od urinarnih infekcija. 100% pamučno donje rublje koje se presvlači na dnevnom nivou i posle treninga je vaša najbolja prevencija protiv urinarnih infekcija.  Obavezno se uverite da se pamučne gaćice ne usećaju suviše i da vas ne stežu, kako bi izbegli  urastanje dlaka, i zadržavanje vlage i bakterija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top