Kako sprečiti urinarne infekcije ovog leta?

Infekcije urinarnog trakta su jedna od najčešćih infekcija među pojedincima, naročito ženama. Prema statistikama, približno 40 % žena i 12 % muškaraca doživi najmanje jednu urinarnu infekciju  tokom svog života.

 

Urinarne infekcije se mogu javiti u područjima donjeg i gornjeg urinarnog trakta. Simptomi urinarne infekcije donjeg trakta uključuju često i / ili bolno mokrenje, čudno obojen urin i manje bolove u stomaku. Simptomi urinarne infekcije gornjeg trakta, ili bubrežne infekcije, uključuju bolan i osetljiv gornji stomak, groznicu ili smrzavanje, mučninu i povraćanje.

 

 

Zašto su urinarne infekcije češće tokom leta?

 

Istraživanja su pokazala da postoje mnoge teorije i uslovi zašto se ove infekcije javljaju češće leti, naročito kod mlađih žena. Neki od njih su sledeći:

 

Dehidratacija

 

Dehidratacija je mnogo češća tokom leta, naročito za osobe koje provode više vremena napolju. Voda omogućava našem telu da isprazni štetne bakterije koje imaju tendenciju da izazovu urinarne infekcije. Stoga, kada telu nedostaje dovoljna količina vode javlja se dehidratacija, a ove bakterije ostaju zadržane u telu, povećavajući šansu za urinarnu infekciju.

 

 

Seksualna aktivnost

 

Leti smo bolje raspoloženi, lepše izgledamo, imamo više slobodnog vremena što dovodi do povećane seksualne aktivnosti, često bez korišćenja zaštite, naročito među mlađom populacijom. Zbog toga se leti češće javljaju urinarne infekcije.

 

 

Vlaga

 

Obavezna aktivnost leti je plivanje, bilo u bazenu, jezeru ili na plaži. Međutim, boravak u mokrim kupaćim kostimima obezbeđuje odgovarajuće okruženje za razmnožavanje bakterija i povećava rizik za pojavu urinarne infekcije.

 

 

Kako možete sprečiti urinarne infekcije ovog leta?

 

1. Pijte dosta tečnosti, posebno vode

 

Voda pomaže da se razblaži urin, a istovremeno osigurava da češće morkite što će omogućiti da bakterije napuste vaš urinarni trakt, sprečavajući infekciju.

 

 

2. Nemojte zadržavati urin

Odlaganje odlaska u toalet može dovesti do povećane koncentracije štetnih bakterija u urinu i sprečiti njihovu eliminaciju iz organizma istovremeno povećavajući šanse za infekciju.

 

 

3. Brišite se toalet papirom od napred ka pozadi

 

Tako ćete sprečti slučajan prenos bakterija iz analnog područja u uretralni kanal.

 

 

4. Izbegavajte usku garderobu i vlažne kupaće kostime

Oni mogu dovesti do povećanog rasta štetnih bakterija i izazvati iritaciju urinarnog trakta. Takođe biste trebali da praktikujete češće tuširanje i presvlačenje u čistu garderobu i suv kupaći kostim kako biste dodatno smanjili rizik od urinarne infekcije.

 

 

5. Izbegavajte izvesne kozmetičke proizvode

U tu grupu spadaju: osveživači, stikovi i određeni dezodoransi, jer mogu potencijalno iritirati vaš urinarni trakt.

 

 

6. Praktikujte da urinirate odmah nakon seksa

 

Na taj način vaše telo može izbaciti štetne bakterije koje su možda mogle da uđu u urinarni trakt putem seksualnog odnosa.

 

7. Promenite način kontracepcije

Određene metode kontracepcije, kao što su dijafragma ili kondomi potpomognuti spermicidima, mogu dovesti do porasta bakterija i iritacije urinarnog trakta.

 

Infekcije urinarnog trakta mogu biti bolne, dosadne i neprijatne. Koristite ove savete kako biste smanjili rizik i sprečili infekciju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top