Kada se javljaju urinarne infekcije kod muškaraca?

Urinarne infekcije se kod muškaraca javljaju ipak nešto ređe nego kod ženskih osoba. Infekcija urinarnog trakta je infekcija izazvana bakterijama u bilo kom delu urinarnog sistema. Većina infekcija urinarnog trakta se razvija na bešici i mokraćnoj cevi.

 

 

Urinarna infekcija predstavlja jednu od najčešćih infekcija kod žena, dok se kod muškaraca znatno ređe javlja. Statistika pokazuje da 3% muškaraca širom sveta godišnje dobije urinarnu infekciju. Kada se urinarna infekcija razvije kod muškaraca, obično se smatra komplikovanom i češće se, zbog muške anatomije, širi na bubrege i gornji urinarni trakt. Rizik od urinarnih infekcija se povećava za muškarce preko 50 godina, kao i za muškarce koji imaju dijabetes ili seksualno prenosive bolesti.

 

Urinarne infekcije kod muškaraca su najčešće uzrokovane bakterijama. Većinu infekcija kod starijih muškaraca izaziva bakterija poznata kao Escherichia coli, koja je prirodno prisutna u organizmu.

 

Ovo su ključne činjenice o urinarnim infekcijama koje bi svaki muškarac trebalo da zna:

 

1. Urinarne infekcije kod muškaraca mogu uticati na celokupni urinarni trakt

 

 

Urinarne infekcije kod muškaraca utiču na uretru (mokraćnu cev), mokraćnu bešiku, bubrege, ureter (mokraćovod), kao i na prostatu i testise. Ako se bakterija iz urinarne infekcije proširi na bubrege, to može dovesti do velikih posledica. Ove infekcije su češće i ozbiljnije u slučajevima kada je muškarac dijabetičar zbog visokih nivoa glukoze.  Visok nivo šećera uzrokuje rast loših bakterija koje dovode do razvoja urinarne infekcije. Takođe, osobe sa dijabetesom imaju oslabljenu bešiku koja ne reaguje na pritisak, zbog čega se urin duže zadržava u bešici, i tako povećava rizik od infekcije.

 

 

2. Jedan od razloga zašto muškarci ređe dobijaju urinarne infekcije je činjenica da je mokraćna cev (uretra) kod žena je kraća nego kod muškaraca

 

Međutim, postoji još jedan faktor rizika koji nije mnogo poznat: region oko područja prepona je mnogo sušniji kod muškaraca nego kod žena. Ovo je takođe razlog zašto žene imaju veće šanse za dobijanje urinarne infekcije nego muškarci.

 

 

3. Uobičajeni simptomi urinarnih infekcija kod muškaraca su:

 

 

Bol tokom mokrenja, češće mokrenje nego obično, urin neprijatnog mirisa, urinarne infekcije kod muškaraca takođe mogu dovesti i do drugih problema sa urinom. Tokom urinarne infekcije urin dobija tamniju boju i zamućen oblik. Kako imuni sistem pokušava da se bori protiv infekcije, u telu se proizvod gnoj, što daje mokraći zamućen izgled.

 

 

4. Bakterije tokom seksa mogu preći u urinarni trakt, i to može dovesti do urinarne infekcije i bolnih simptoma

 

 

Terapija antibioticima u kombinaciji sa prirodnih preparatima koji se preporučuju u slučaju urinarnih infekcija, pomaže da se izleči urinarna infekcija i eliminišu bolni simptomi. Na ovaj način se ubrzo i seksualni život može neometano nastaviti. Muškarci mogu dobiti urinarne infekcije od žena tokom seksa, ali je verovatnoća za to manja.

 

 

5. Urinarna infekcija se može javiti pri korišćenju higijenski neadekvatnih i javnih toaleta

 

Mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti preživljavaju samo kratko vreme na površini wc šolje, jer zahtevaju izvesnu količinu vlage za opstanak. Ako je bilo koji sastavni deo toaleta- kvake na vratima, držači za sapune, česme, daska toalet šolje, kontaminiran bakterijama, i posebno ako već imate izraženu irirtaciju kože ili osip na izloženom području, rizikujete dobijanje urinarne infekcije.

 

Prevencijom se urinarne infekcije kod muškaraca takođe mogu uspešno sprečiti. Važno je piti dosta tečnosti, posebno vode, zbog stimulacije uriniranja i pražnjenja bakterija iz tela. Muškarcima se preporučuje pažljivo čišćenje genitalija pre i posle seksa, radi uklanjanja bakterija, kao i upotreba kondoma. Takođe se posebno preporučuju i brusnice, jer sadrže supstance koje otežavaju bakterijama opstanak u urinarnom sistemu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top