Intimno područje: Kako ga pravilno negovati?

Oko 300 miliona žena godišnje oboli od različitih urogenitalnih infekcija. Nemojte dozvoliti da i vi budete svrstani u ovu statistiku. Intimno područje je regija tela kojoj treba posvetiti posebnu pažnju tokom cele godine, podjednako i leti, kada su urinarne infekcije učestalije, kao i zimi, kada smo usled hladnijeg vremena takođe skloni prehladama i infekcijama. Niz drugih neprijatnosti usled infekcija intimnog područja mogu vam uništiti odmor i tokom leta i tokom zime, i uopšte kvalitet svakodnevnog života. Pročitajte niz saveta koji slede i proverite da li postupate ispravno i da li je vaše intimno područje pravilno zaštićeno.

 

Intimno područje i higijena

 

 

Tokom toplih dana trebalo bi se tuširati dva puta dnevno,  ukoliko je potrebno i češće, a tokom hladnih dana makar jednom dnevno. Trebalo bi da vodite računa o izboru preparata (kupki/sapuna koji koristite). Za intimnu regiju uvek birajte blaže preparate čiji je pH sličan kiselosti vagine (od 3,8 do 4,5). Ukoliko imate potrebu za više pranja dnevno, razblažite kupku/sapun pre upotrebe, da ne bi došlo do narušavanja prirodne ph vrednosti. Za vreme mesečnog ciklusa trebalo bi češće vršiti ličnu higijenu zbog toga što krv čini ovu regiju podložnijom za razvoj mikroorganizama.

 

 

Sprečite pojavu urinarne infekcije.

 

 

Neophodno je istaći važnost hidratacije organizma, naročito leti kada se pojačano znojimo. Tokom vrelih letnjih dana dolazi do povećanog izbacivanja urina, tako da je dehidratacija neizbežna, samim tim se povećava šansa za razvoj moguće pojave urinarne infekcije ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Tokom zime dehidrirana i suva koža je izuzetno pogodno mesto za razvoj bakterija, najpre stafilokoka, a potom i kandide.

 

 

 

 

Pažljivo birajte garderobu koju nosite!

 

 

Iako deluje privlačno, naročito na preplanuloj koži, sintetički materijali i isuviše tesan donji veš predstavljaju odličnu podlogu za razvoj bakterija. Nosite veš od pamuka ili lana i komotnu laganu odeću tokom leta, a tokom zime se podrudite da sloj odeće do vašeg tela bude pamučni ili od prirodnih materijala.

 

 

Redovno menjajte peškire!

 

 

Nije suvišno istaći da bi trebalo da imate svoj lični peškir za tuširanje, pa tako i za intimnu higijenu. Birajte pamučne peškire koji nisu previše debeli, jer se peškiri sporije suše i samim tim predstavljaju pogodno tlo za bakterije. Menjajte peškire redovno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top