Posledice ponavljanih urinarnih infekcija- dr Zoran Džamić

Šta je hronična urinarna infekcija?

U razgovoru sa prof. dr Zoranom Džamićem, specijalistom urologije, redovnim profesorom Medicinskog fakulteta u Beogradu i Direktorom Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije razgovaramo o planetarnom problemu – urinarnim infekcijama, o posledicama po zdravlje neadekvatno lečenih urinarnih infekcija, i o mogućim opcijama za ublažavanje tegoba kod infekcija mokraćnih kanala i bešike.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou širom sveta se prijavljuje između 150 i 180 miliona infekcija urinarnog trakta.

Ko je u riziku od hroničnih urinarnih infekcija?

Kada govorimo o polovima, ženska populacija prednjači, prevashodno zbog same anatomije urinarnog trakta, odnosno zbog kratke mokraćne cevi, koja je duga 2 do 4 cm, i zbog mogućnosti lakog uzlaznog ulaska infekcije u donje, a potom i gornje partije urinarnog trakta. S druge strane, ranije stupanje u seksualne odnose i prisustvo Hlamidije, Mikoplazme i Ureaplazme, dominantnih prenosnika seksualnih infekcija, vremenom postaju uzroci za nastanak hroničnih urinarnih infekcija. Broj urinarnih infekcija se iz godine u godinu povećava. Neadekvatnim lečenjem nekomplikovane urinarne infekcije prelaze u komplikovane. Jedna od posledica je svakako i neplodnost u mlađoj i srednjoj dobi koja je sve češće prisutna. Dugoročne posledice se takodje mogu javiti i kod starije populacije, a ogledaju se pre svega u ponavljanim infekcijama koje je sve teže leče standardnim antibioticima.

Izazivač hroničnih urinarnih infekcija je Ešerihija, ali i druge bakterije i gljivice

Uzročnik infekcija je najčešće bakterija Escherichia Coli, ali i druge Gram pozitivne i Gram negativne bakterije i gljivice iz roda Candida, kao i mikroorganizmi Hlamidija, Mikoplazma i Ureaplazma. Sve ove bakterije i gljivice mogu da prave nekomplikovane i komplikovane urinarne infekcije, sve u zavisnosti od imunološkog stanja samog organizma i od dužine izloženosti. Starija populacija pacijenata je naročito podložna bakterijama koje uzrokuju infekcije mokraćnih kanala i bešike.

Kako prepoznati urinarnu infekciju?

Simptomi nekomplikovanih infekcija mokraćne bešike su vezani za poremećaj mokrenja – peckanje pre i posle mokrenja, učestalo i hitno mokrenje, raspršavanje mlaza tokom mokrenja, kapanje na kraju mokrenja itd. Kod nekomplikovanih infekcija mokraćne bešike nikada nije povišena telesna temperatura, a ukoliko se ona javi, znak je komplikovane infekcije gornjih puteva, poput zapaljenja bubrega ili najtežeg stanja – urosepse. Vrlo često kod mladih žena simptomi nastaju neposredno posle seksualnog odnosa, tzv. Honeymoon cistitis (cistitis medenog meseca).

Nekomplikovani cistitis kod žena koji se karakteriše čestim ponavljanjem infekcija, ne posebnom teškom kliničkom slikom, ali i pored toga odsustvovanje sa posla 2-4 dana tokom aktivnih tegoba. Kada to pomnožite sa brojem žena koje jedanput u životu imaju bar jednu epizodu urinarne infekcije, a preko 50% njih imaju rekurenciju (infekcije koje se ponavljaju), onda to postaje planetarni problem, i zbog toga je vrlo bitno da kažemo da i nekomplikovane urinarne infekcije treba adekvatno lečiti, jer u suprotnom prelaze u komplikovane, što otežava i prdužava proces izlečenja.

 

Kako postupati u slučaju hroničnih urinarnih infekcija?

Kod žena u reproduktivnom periodu koje su sklone infekcijama, ili simptomima koji se javljaju nakon seksualnog odnosa, ali i kod žena nakon menopauze koje imaju česte ponavljane infekcije mokraćne bešike, osim adekvatne terapije, važno je sprovoditi opšte mere prevencije koje žene već dobro poznaju. Korišćenje prirodnih preparata poput Naturoplex® tableta, higijena, ali isto tako poznavanje sopstvenog organizma i njegovog imunološkog statusa u određenim periodima tokom meseca je izuzetno važno. Zbog toga je u periodima ovulacije i menstruacije potreban poseban oprez, čuvanje od hladnoće i pada imuniteta.

Naturoplex-ponavljane urinarne infekcije

Primena preparata Naturoplex® na početku svih ovih stanja je opravdana i može pomoći, bez bojazni, jer nisu prijavljeni neželjeni efekti.

U kliničkim studijama koje su obuhvatale značajan broj pacijenata dokazano je da kombinacija 5 biljaka iz Naturoplex® tableta samostalno ili u kombinaciji sa antibioticima može pomoći kod nekomplikovanih infekcija mokraćnih kanala i bešike.

Naturoplex® deluje kod Ešerihije i drugih bakterija i gljivica tako što zaustavlja razmnožavanje i njihovo vezivanje za urinarne puteve. Dodatno, upotreba ovog biljnog proizvoda podstiče izmokravanje, čime se ispiraju mokraćni kanali što doprinosi eliminaciji E.Coli sa sluzokože.

Naturoplex® pomaže na način da ublažava tegobe već na početku primene, pomaže bržem oporavku od infekcije i doprinosi smanjenju broja ponavljanja urinarnih infekcija.

 

 

 

2 thoughts on “Šta je hronična urinarna infekcija?”

  1. Već 3 godine se borim sa Candidom.Imam 65 god. I nemam odnose.U 46.godini prestala sam da imam menzis.Vaginalni kanal je postao vrlo suv.Doktor mi je dao tablete Nistatin ali mi ništa nisu pomogle.a dijetu sam odmah uvela, i sama uzela Diflukan,jer sam imala puno puta zapaljenje bešike kao i dugotrajne bolove u vaginalnom kanalu,što sam pokušala da saniranm Canestenom, prvo tabletama ali sam tek kremom uspela da se nekako izborim sa bolovima.Candida mi se javljala opet i opet da sada imam bolove u preponama,stomaku celom,zapaljenje bešike 2 puta mesečno.Verovatno su mi i bubrezi i mokraćni kanali zaraženi jer me sve to boli.Da li uopšte ima lek za Candidu ili ne? Dijeta rigorozna,vodu pijem u većim količinama, da li postoji neko specijalističkog lečenje, bolničko, da se otarasim Candide?

    1. Draga Svetlana, kandidijaza koju navodite kao glavni problem, iako uporna, uz adekvatnu terapiju se može rešiti. Potrebno je posetiti ginekologa, koji će uraditi pregled, analize briseva i ultrazvuk donjeg stomaka i preporučiti adekvatnu terapiju. Za slučaj urinarne infekcije, preporučujemo pregled urologa koji će takođe sprovesti adekvatan tretman antibioticima. Naturoplex je biljni preparat koji se koristi kod tegoba sa mokrenjem, tj prisustva peckanja, učestalog mokrenja, bola i pritiska u predelu bešike. Može se koristiti na početku infekcije, ali je pregled urologa neophodan kako bi Vam napisao i antibiotike, lekove kojima se leči urinarna infekcija.
      Veliki pozdrav,
      Vaš Naturoplex tim

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top