Da li je bazen opasan po zdravlje vašeg urinarnog sistema?

 

Sezona kupanja je već odavno krenula i odlazak na bazen predstavlja jednu od omiljenih i obaveznih letnjih aktivnosti. Ali bazeni nekada ne važe za higijenski najbezbednije mesto. Mogu biti puni bakterija koje donose kupači- deca i odrasli. Ako se nivo dezinfekcionih sredstava u bazenima ne održava na odgovarajućem nivou, mikrobi se mogu umnožavati i izazvati bolesti. Bakterije se takođe mogu pojaviti i na vašim kupaćim kostimima, pa su žene posebno sklone infekcijama koje nastaju na ovaj način. Vlažni kupaći kostimi pružaju idealno mesto za razmnožavanje bakterija koje mogu izazvati urinarnu infekciju.

 

Naravno, postoji razlog zašto bazeni sadrže hlor u higijenske svrhe- da se razvoj mikroorganizama zaustavi. Rezultati istraživanja ukazuju da više od 90% mokraćne kiseline pronađene u bazenu dolazi od ljudskog urina. Urinarna kiselina u interakciji sa hlorom može dovesti do stvaranja toksičnih jedinjenja, koja mogu biti potencijalno štetna za naše zdravlje.

 

Često se osobama sklonim urinarnim infekcijama savetuje izbegavanje kupanja na bazenu. Kod dece, naročito devojčica koje imaju vrlo osetljivu kožu u području oko uretralnog kanala, izlaganje bazenskoj vodi može iritirati ovo područje. Međutim, dokazano je da izlaganje bazenskoj vodi samo po sebi ne može prouzrokovati infekciju urinarnog sistema.

 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju temeljno tuširanje pre korišćenja bazena, kao i izbegavanje istog, ukoliko već imate bilo koju drugu infekciju ili prehladu. Na ovaj način smanjuje se mogućnost nastanka urinarnih ili drugih infekcija pri kupanju u bazenima.

 

Da biste dodatno smanjili šanse za razvoj urinarnih infekcija, nemojte ceo dan provesti u mokrom kupaćem kostimu. Promenite ga i presvucite se u suvu odeću što je pre moguće, a najbolje odmah nakon što završite sa plivanjem. Kostim operite nakon svake upotrebe, da biste sprečili prodor bakterija sa kupaćeg kostima na vašu kožu i urinarni sistem. Iako je bitno voditi računa o higijeni u cilju prevencije ovih infekcija, istraživanja su pokazala da higijenske navike u vezi kupanja ne mogu biti direktno uzrok nastanka urinarne infekcije. Ukoliko dođe do infekcije, obratite se lekaru kako biste utvrdili njen stvaran uzrok.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top