Čuvajte se, mokar kupaći dovodi do urinarne infekcije!

Stižu topli dani pa raste i potreba za rashlađivanjem.  Dugo sedenje u mokrom kupaćem kostimu može da izazove često mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol u donjem delu stomaka, temperaturu, jednom rečiju, urinarne infekcije.

Urinarne infekcije su češće kod žena zbog toga što im je mokraćni kanal kraći, pa je bešika mnogo bliža vagini i završetku debelog creva. Urinarne infekcije nastaju zbog bakterija koje potiču iz debelog creva. U normalnim okolnostima se bakterije koje su dospele u mokraćnu bešiku izbacuju prilikom mokrenja, međutim kod nekih žena sluznica može biti podložna vezivanju bakterija što dovodi do urinarne infekcije.

Kupanje u bazenima i drugim vodama koje nisu proverene, čest prelazak iz toplog u hladno, oskudno oblačenje u klimatizovanim uslovima, ali i dugo sedenje u mokrom kupaćem kostimu pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju urinarne infekcije. Mokar kupaći kostim može da izazove i vaginalne infekcije ali je to ređi slučaj.

U zavisnosti od oblika urinarne infekcije saniranje će različito trajati.  Najčešće traje 3-5 dana, a ukoliko se infekcija proširi do bubrega tada lečenje može potrajati i 2 nedelje.

7 praktičnih saveta za sve koji pate od urinarnih infekcija :

  • Obavezno po izlasku iz mora ili bazena presvucite mokar kupaći kostim i tako smanjite mogućnost razvoja urinarne infekcije,
  • Koristite pamučan veš,
  • Izbegavate upotrebu tampona,
  • Nosite šire pantalone,
  • Uzimajte što više tečnosti (preporuka je minimum 2 litre vode)
  • Neodlažite odlazak u toalet
  • Mokrenje treba da bude na svaka dva do četiri sata

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top