Brusnica

Brusnica – moćan saveznik u borbi protiv infekcija

Istorija brusnice starija je od prve zabeležene istorije Amerike. Mnogo pre nego što su stigli prvi evropski doseljenici, Indijanci ne samo da su jeli brusnice, već su ih koristili i kao lek i boju za odeću. Indijanci su crvene bobice zvali „sasemineash“ ili „pakimintzen„. Zbog važnosti brusnice u 16. veku, kao i njihovog obilja, veruje se da su ih evropski hodočasnici i američki Indijanci jeli za prvi zajednički Dan zahvalnosti. Koliko je postala važna novim doseljenicima, govori u prilog i činjenica da Amerikanci svake godine pojedu više od 200 000 tona brusnica, od kojih se 20% konzumira tokom Nedelje zahvalnosti.

Šta je brusnica?

Originalno, brusnica (Vaccinium macrocarpon) poreklom je iz močvara i vlažnih delova Severne Amerike. Pripada porodici vresak (Ericaceae), koja je veoma rasprostranjena sa oko 3500 vrsta, koje se javljaju od polarnih regiona do tropskih krajeva na obe hemisfere. Biljka brusnice je drvenasta višegodišnja biljka u vidu niskog žbuna, sa malim ovalnim listovima na finim izdancima nalik lozi.

Horizontalne stabljike rastu duž površine tla, formirajući gustu prostirku. Njeni cvetni pupoljci na kratkim uspravnim izdancima, otvaraju se od maja ili juna, a bobice sazrevaju krajem septembra ili početkom oktobra. Važno je da tokom perioda cvetanja bude toplo, sunčano vreme, jer je to najbolja formula za maksimiziranje oprašivanja od strane dva najveća oprašivača brusnice: bumbara i medonosnih pčela (brusnice se oslanjaju na oprašivanje insekata jer su polenova zrna preteška za raznošenje vetrom).

Zašto je brusnica zdrava?

Brusnice, sadrže ugljene hidrate i vlakna ali, i oko 90% vode. Takođe sadrže vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamin E, vitamin K i mangan. Sveže brusnice imaju tendenciju da budu kisele i retko se jedu sirove. Uglavnom ćete videti brusnice u obliku soka, ali sok od brusnice takođe ima tendenciju da sadrži dodane šećere.

Hemikalije u brusnicama sprečavaju bakterije da se “zalepe” za sluzokožu urinarnog sistema,  ali, nemaju tu sposobnost da uklone već prisutne bakterije- te se smatra sjajnom preventivom u slučaju infekcija, pogotovo urinarnog trata. Brusnica se koristi i za kamen u bubregu, uvećanu prostatu, običnu prehladu i mnoga druga stanja.

Kako se brusnica konzumira?

Brusnica je voće koje se može jesti sveže i sušeno, kao sok ili čaj, i kao dodatak arome određenoj namirnici. Sok od brusnice i ekstrakti brusnice su uglavnom bezbedni za većinu odraslih. Konzumiranje previše soka od brusnice može izazvati neke neželjene efekte kao što su blage stomačne tegobe, kao i dijareja kod nekih ljudi.

Brusnica i Heliko bakterija

Infekcija koju izaziva Helicobacter pilori glavni je uzrok bolesti čira, kao i raka želuca. Nova klinička ispitivanja pokazala su da konzumiranje soka od brusnice – koji sadrži 44 mg proantocijanidina (ili „PAC“) po količini od 240 ml, dva puta dnevno tokom osam nedelja, dovodi do smanjenja stope infekcije H. pilori za 20% kod odraslih učesnika.

Antioksidansi u soku od brusnice, posebno već pomenuti proantocijanidini tipa A, mogu pomoći u sprečavanju rasta ove bakterije. Nekoliko eksperimenata pokazalo je da ekstrakti brusnice potiskuju H. pilori u epruvetama, a sada postoje i dokazi koji ukazuju na to da ljudi zaraženi Heliko bakterijom mogu dodatno poboljšati svoje zdravlje konzumacijom soka od brusnice.

Tim kineskih naučnika regrutovao je 225 odraslih osoba zaraženih Heliko bakterijom za kontrolisano ispitivanje (na kraju je 189 od 225 regrutovanih učesnika završilo studiju). Učesnici  su bili nasumično raspoređeni da dobiju ili sok od brusnice ili placebo napitak. Stepen infekcije Heliko bakterijom je određivan na početku, tokom i na kraju eksperimenta. Trideset pet dana nakon početka ispitivanja, 14% učesnika u grupi koja je zaista pila sok od brusnice imalo je negativne rezultate testa, u poređenju sa svega 5% učesnika u placebo grupi.

Istraživači su zaključili da redovna konzumacija soka od brusnice može suzbiti infekciju H. pilori kod endemski zaraženih osoba.

Dodatne zdravstvene koristi brusnice

Pored toga što doprinosi prevenciji nastanka infekcije urinarnog trakta, dodatna prednost soka od brusnice je ta što može sprečiti karijes. Kontrolišući štetne kiseline u ustima, brusnice mogu pomoći u sprečavanju ne samo karijesa, već i bolesti desni  i raka usne šupljine.

Brusnice imaju antiinflamatorno dejstvo, zahvaljujući visokim količinama antioksidanata, posebno antocijanina i flavanola, koji brusnicama daju tamnu nijansu, te mogu smanjiti upalne procese u organizmu.

Ako jedete meso i namirnice životinjskog porekla, brusnice mogu pomoći da se dobre bakterije unesu u vaš probavni sistem. Proantocijanidini tipa A, koji se nalaze samo u brusnicama, mogu pomoći u smanjenju loših mikroba koji žive u debelom crevu.

Pored svega ovoga, brusnice mogu pomoći i kod snižavanja krvnog pritiska, poboljšanja nivoa holesterola, kao i poboljšanju ukupnog zdravlja srca.

Brusnice za smanjenje i održavanje zdrave težine

Brusnice su jedan od najzdravijih članova porodice bobičastog voća! One su zaista bogat izvor antioksidanata i sadrže korisna vlakna koja mogu pomoći varenju, pa čak i gubitku težine.

Nisu sve brusnice iste. Prednost se daje celom plodu brusnice, u odnose na ekstrakte ili sok od brusnice. Celi plod brusnice sadrži koru, opnu, seme i sok, što je čini bogatijom proantocijanidinima, supstancama koje se vezuju za bakterije i sprečavanju prijanjanje za zid mokraćnih puteva.

Sveže brusnice su pune hranljivih materija. Sa druge strane, komercijalno dostupne sušene brusnice su prerađene i sadrže više kalorija nego sveže, i to zbog dodatog šećera. Međutim, ako odaberete organski sušene, sirove ili sveže brusnice, one vam mogu obezbediti 90% vode, ugljenih hidrata, vlakana, vitamina B, C, E i K.

Šolja sirovih brusnica sadrži 46 kalorija a 0 grama masti.

Dakle, posegnite za ovim voćem kako biste svom organizmu priuštili kvalitetnu, ukusnu i zdravu preventivu za mnoge tegobe, pogotovo infekciju urinarnog trata. Ukoliko spadate u 50% žena koje tokom svog života imaju bar jednu urinarnu infekciju, dok je procenat kod muškaraca nešto manji- od 20-30%,  pomozite svom telu da se izbori sa ovim neprijatnim upalama pomoću kvalitetnih i prirodnih preparata.

 

Naturoplex® brusnica sadrži celi plod severnoameričke brusnice koja pomaže da se spreči prijanjanje bakterija za zidove urinarnog sistema i zaustavili dalji razvoj infekcije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top