Bakterije u mokraći – urinarne infekcije

Prvi znaci urinarne infekcije

Bol, peckanje, učestalo mokrenje, bakterije u mokraći, samo su neki od simptoma i znakova urinarne infekcije. Urolog iz Opšte bolnice Zrenjanin, dr Bojan Jovanović, objašnjava šta je sve važno znati o urinarnim infekcijama i koji je najpovoljniji pristup lečenju.

Koji su najčešći problemi zbog kojih se pacijenti javljaju u urološku ambulantu zrenjaninske bolnice ?

Kada govorimo o urinarnim infekcijama, one svakako zauzimaju značajno mesto po učestalosti među pacijentima koji se javljaju urologu. One su zastupljene kod oba pola, ali su nešto učestalije kod ženske populacije. Posebno mesto zauzimaju recidivne (ponavljane) urinarne infekcije, zbog kojih se pacijenti i više puta javljaju urologu.

Koji su tipični simptomi i znaci urinarne infekcije?

Postoje nekomplikovane i komplikovane urinarne infekcije, a po ispoljavanju simptoma mogu biti simptomatske i asimptomatske. Simptomatske nekomplikovane infekcije se obično lako prepoznaju. Simptomi su najčešće učestalo i bolno mokrenje, praćeno peckanjem i žarenjem, urgentni nagon za mokrenjem, nelagoda i pritisak u predelu bešike i osećaj neizmokrenosti. Asimptomatske infekcije, kao što i sam naziv kaže, ne daju simptome. Otkrivaju se tek nakon urađenih laboratorijskih analiza u kojima se identifikuje prisustvo bakterija u nalazu urina, i kao takve najčešće ne zahtevaju lečenje.

Šta treba uraditi kada se javi bol, peckanje, učestalo mokrenje?

U slučaju pojave ovakvih simptoma potrebno je javiti se izabranom lekaru, koji će nakon osnovnih anamnestičkih podataka i laboratorijskih pretraga (analize urina i urinokulture), započeti terapiju urinarne infekcije. U zavisnosti od terapijskog odgovora i daljeg razvoja kliničke slike, izabrani lekar će proceniti potrebu za eventualnim upućivanjem urologu. Terapijski odgovor se može uslovno očekivati nakon 3 dana. Ukoliko se klinička slika komplikuje visokom temperaturom, pojavom krvi u mokraći ili bolovima koji se šire ka slabinama (bubrezima), pacijenta je neophodno uputiti urologu, u cilju dalje dijagnostičke obrade i lečenja.

Koje analize se rade da bi se potvrdila urinarna infekcija ?

Obično su i samo anamnestički podaci dovoljni da upute na postavljanje dijagnoze urinarne infekcije. U cilju potvrde urinarne infekcije, pored fizikalnog pregleda, često se radi i analiza urina i urinokulture, labratorijske analize iz krvi, a na kraju i ultrazvučna dijagnostika.

Urinokultura je mikrobiološki pregled urina, kojom se iz uzorka urina može izolovati bakterijski uzročnik infekcije. U tom slučaju se može uraditi i antibiogram, koji pokazuje na koji antibiotik je izolovana bakterija osetljiva.

Koje bakterije u mokraći mogu biti uzročnici urinarnih infekcija ?

U najvećem broju slučajeva radi se o infekcijama izazvanim bakterijama iz porodice Enterobakterija, među njima je najčešća Ešerihija. Takođe, uzročnici urinarne infekcije mogu biti i Proteus, Klebsiela, Pseudomonas, Streptococcus.

Kako se leče urinarne infekcije ?

Simptomatske urinarne infekcije se leče inicijalno uvođenjem antibiotske terapije. Izbor antibotika i dužina primene zavisi od vrste infekcije, da li je nekomplikovana ili komplikovana, kao i od težine kliničke slike. Ako na standardnu iskustvenu terapiju antibioticima ne dođe do nestanka tegoba, ili se opšte stanje pacijenta pogoršava, to može značiti da se kod takvih pacijenata razvija komplikovana infekcija, što zahteva opservaciju od strane specijaliste urologa.

Koja je korist od biljnih preparata i kada se oni preporučuju kod urinarne infekcije?

Poslednju deceniju sve veću ulogu i značaj u tretmanu urinarnih infekcija imaju i biljni preparati. Koriste se na samom početku urinarnih infekcija u kombinaciji sa antibiotikom. Biljni preparat kao što je Naturoplex® sadrži kombinaciju 5 biljaka, koje su ispitane u mnogim kliničkim studijama, doprinosi brzom olakšanju tegoba već na početku primene i pomaže da se urinarne infekcije ne ponavljaju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa
Scroll to Top