OSLOBODI SE EŠERIHIJE

BOL, PECKANJE, UČESTALO MOKRENJE?

Imam
EŠERIHIJU,
treba mi
rešenje ODMAH!
imam eserihiju
Uporna
EŠERIHIJA se
stalno vraća?
eserihija se vraca

SVE O URINARNIM INFEKCIJAMA

Učestalo mokrenje, bol, osećaj pečenja pri mokrenju, osećaj nedovoljne ispražnjenosti bešike, pritisak i bol u donjem delu trbuha i sl. predstavljaju dizurične tegobe koje su dosta tipične za urinarnu infekciju. Međutim, ponekad je teško razlikovati da li se radi o urinarnoj ili vaginalnoj infekciji, što je posebno izraženo ako osoba ima infekcije koje se stalno ponavljaju. Stoga se savetuje da se uz urinokulturu kod njih obavezno uradi i vaginalni i cervikalni bris sa antibiogramom. Ako su brisevi pozitivni, onda se dve infekcije leče istovremeno, tako da se antibioticima dodaju i vaginalete napravljene prema antibiogramu.

Verovatno se radi o “Honey moon cistitisu”. Kod osetljivih osoba, seksualni odnos jeste faktor rizika za unošenje infekcije u urinarni trakt zbog bliskosti analnog otvora (i crevnih bakterija u okolini). Učestali seksualni odnosi se odnose na ‘medeni mesec,’ pa odatle i naziv. Stoga se kod osetljivih žena savetuje da uvek popiju čašu vode i da mokre posle seksualnog odnosa. Ako se infekcije i dalje javljaju često, savetuje se pola ili cela tableta antibiotika posle odnosa kao prevencija.

Velikom broju pacijenata koji dobiju simptome koji podsećaju na urinarnu infekciju, kao što su bol tokom mokrenja ili iznenadni, jak i učestali nagon na mokrenje može pomoći analgetik i povećan unos tečnosti dok ne stignu do lekara. Od koristi mogu biti i biljni preparati poput Naturoplex® tableta koji može pomoći da se spreči dalje razbuktavanje infekcije i brzo umire tegobe. Ukoliko je moguće, analizu urina treba uraditi pre započinjanja terapije i javiti se svom urologu.

Do skora je važilo da postojanje više od 100,000 bakterija po 1ml urina znači postojanje urinarne infekcije. Savremene preporuke kažu da je za potvrdu urinarne infekcije dovoljno prisustvo bilo koje količine bakterija u urinu, ali uz obavezno prisustvo simptoma. Terapije se ne primenjuje ukoliko osoba nema simptome infekcije (tzv. asimptomatska bakteriurija), sem kod trudnica kada je terapija indikovana i kod nekih uroloških operacija koje su praćene povredom sluznice (krvarenjem).

Naturoplex je prirodan, biljni preparat za tegobe sa mokrenjem. Može se koristiti kontinuirano. Preporuka za akutne infekcije je 7-14 dana kontinuirane primene, samostalno ili u kombinaciji sa antibiotikom.

Analiza urina se radi kada sumnjamo na urinarnu infekciju. Dijagnostika se postavlja jednostavno i počinje se anamnezom (ragovor sa pacijentom) i analizom urina u laboratoriji. Kod sumnje na infekciju ne mora se uzeti prvi jutarnji urin. Pre svega bitno je pravilno uzeti materijal. Nakon toalete genitalne regije u sterilnu bočicu daje se uzorak srednjeg mlaza urina i dostavlja u laboratoriju. Ukoliko je potreban duži transport neophodno je čuvanje u frižideru.

Kod ponavljanih infekcija se pre svega primenjuju opšte mere prevencije: dnevni unos oko dva litra tečnosti, redovno pražnjenje mokraćne bešike i stolice, rešavanje opstipacije i šuljeva, pažljiva higijena u toaletu (brisanje od napred prema nazad), komforan pamučni veš i zamena posle kupanja u moru/bazenu, izbegavanje jako kisele i ljute hrane, izbegavanje spermicida a po nekim podacima i izbegavanje stresa. Nažalost, nekada opšte mere nisu uvek delotvorne pa se primenjuje prologirana profilaksa antibioticima (svako veče u malim dozama) u trajanju3,6 ili čak 12 meseci. U obzir dolazi i imuno profilaksa bilo heterovakcinom ili autovakciinom. Kod peri- i postmenopauznih žena tu su i preparati vaginalnog estrogena. Kao bezbedna mera u dugotrajnom periodu koristi se i proizvodi od brusnice.

Iako prenošenje infekcije uzrokovane Ešerihijom na partnera nije često, bakterije se mogu preneti seksualnim činom. Naravno, postoje izazivači infekcije (Hlamidije, mikoplazme, ureaplazme) koje se seksualno prenosive bolesti kada oba partnera treba da se leče bez obzira na simptome.

Krv u mokraći praćena bolom je očekivana kod upale mokraćne bešike.Pojava krvi u urinu, naročito bez bolova može ukazati na neke druge bolesti urotrakta, pa se pacijent obavezno upućuje urologu radi dodatne dijagnostike.

Zbog svog povoljnog efekta i petostrukog mehanizma dejstva, Naturoplex tablete se koriste u toku urinarne infekcije, za tretiranje akutnih simptoma. Naturoplex brusnica se savetuje nakon izlečene infekcije, u kontinuiranom vremenskom periodu kao tretman održavanja da se infekcije ne bi ponavljale.

Već godinama se borim s urinarnim infekcijama izazvanim E. coli, tretirajući ih antibioticima koji bi privremeno rešavali problem, ali infekcije su se vraćale. Odlučila sam da probam Naturoplex nakon još jedne teške infekcije i od tada, nakon tri kutije i preporučene doze, nisam imala recidiva. Presrećna sam što ne moram često uzimati antibiotike i rado delim svoje pozitivno iskustvo.

Dve godine zaredom, E. coli mi je stvarala noćnu moru s čestim mokrenjem, bolom, i lažnim uzbunama koje su me vezivale za krevet, uz mesečno trovanje antibioticima. Svaka epizoda ostavljala je tragove u pamćenju, izazivajući paniku pri najmanjem znaku infekcije.

Korpa
Scroll to Top